header afbeelding

Waarom

Af en toe nood aan een (extra) wagen? Een eigen wagen is pas interessant als je er bijna dagelijks mee rijdt. Door een deelauto te gebruiken geniet je van de vele voordelen van autodelen. Dit zijn de voordelen die de meeste autodelers hebben overtuigd:

  • Delen is geen zorgen. Je zit niet vast aan een auto en gebruikt deze alleen als je die nodig hebt. Zodra je er klaar mee bent, breng je de auto terug. Is er iets met de auto, is dat niet jouw probleem.
  • Gevarieerd aanbod. Deelauto’s vind je in alle vormen en maten. Voorlopig starten we hier in Vorselaar met slechts twee wagens (Renault Zoë) maar in de toekomst zullen het aantal voertuigen en ook de types toenemen/variëren. Dit maakt autodelen heel flexibel. Voor een verhuis gebruik je even een camionette, voor een afspraak een kleinere elektrische auto, voor een familiebezoek met kinderen een monovolume.
  • Delen is goedkoper. Een auto is duur. Afschrijving (aankoop), belastingen, verzekering, parkeerkosten, onvoorziene herstellingen, autokeuring, pechhulp … Een auto kost al gauw € 400 per maand. Als je weinig rijdt is dat zelfs meer.
  • Op de pagina van Test-Aankoop vind je ook enkele voorbeelden van mensen uitgewerkt (alleenstaanden, koppels, gezinnen) die overwegen om hun eigen wagen in te ruilen voor een deelwagen. Lees op deze pagina meer over hoe de kost van een eigen wagen in elkaar zit.

    Door te delen houd je geld over en, omdat je direct afrekent voor je gebruik, heb je meer zicht op wat je uitgeeft. Er zijn dus geen verrassingen. Ook elektrisch rijden wordt betaalbaar voor velen.

Je kan een uitgebreide oefening doen op www.savewithcarsharing.be. Deze calculator berekent het verschil tussen autodelen en je eigen wagen.

Delen is goed voor het milieu. Autodelen zorgt voor 30% minder auto’s én 20% minder autokilometers. Dat is minder uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof en vraagt minder grondstoffen en energie van onze planeet. Enkel zo kunnen we de klimaatverandering een halt toeroepen. Bovendien blijkt een deelauto over het algemeen milieuvriendelijker te zijn dan de gemiddelde auto in België. In Vorselaar is elke wagen in het deelsysteem immers elektrisch.