header afbeelding

Parkeren met een bewonerskaart in de blauwe zone

Waarom zijn er bewonerskaarten?

Via de bewonerskaart willen we tegemoetkomen aan de nood van bewoners van de blauwe parkeerzone om te parkeren nabij de eigen woning. De parkeerdruk in het centrum ligt soms hoog en de parkeerplaatsen op openbaar domein raken stilaan verzadigd. Daarom is in het RUP-Kern en de stedenbouwkundige vergunningen voorzien dat projectontwikkelaars voldoende (ondergrondse) parkeerplaatsen creëren wanneer ze nieuwe appartementen bouwen.

Met een bewonerskaart geldt geen beperking op de parkeertijd. Voor niet-bewoners is de parkeertijd in Vorselaar met een blauwe parkeerkaart op weekdagen tussen 8u en 17u beperkt tot 1 uur.

Wie kan een bewonerskaart aanvragen? (art 15 van het verkeersreglement)

Bewoners van de blauwe parkeerzone kunnen een bewonerskaart aanvragen via een aanvraagformulier bij de balie van het gemeentehuis of via het aanvraagformulier.

Voor gewone huizen (eengezinswoningen) en oudere appartementen geldt de standaardprocedure: 
je krijgt maximum 3 bewonerskaarten per adres, niet meer bewonerskaarten dan het aantal meerderjarige bewoners verminderd met het aantal beschikbare garages of parkeerplaatsen binnen  400 meter van je woonplaats.

Voorbeeld: Een gezin uit een woonhuis in Kerkstraat heeft 2 wagens. In hun woning bevindt zich een garage. Dit gezin heeft recht op 1 bewonerskaart.

Voor appartementen waar in de stedenbouwkundige vergunning voorzien is in 1,5 parkeerplaatsen per wooneenheid, hebben de bewoners geen recht op een bewonerskaart.  De in de voorwaarden opgelegde parkeerplaatsen worden geacht te voldoen aan de globale parkeernoden van de bewoners.

Voorbeeld: Een gezin uit een nieuwbouwappartement in Riemenstraat heeft 2 wagens. In de stedenbouwkundige vergunning is voorzien in 1,5 parkeerplaats per wooneenheid. Dit gezin heeft geen recht op een bewonerskaart.

Voor bedrijfswagens voeg je bij de aanvraag een inschrijvingsbewijs ‘dubbel gebruik’ of attest van de werkgever toe. Voor bestel- en vrachtwagens worden geen bewonerskaarten afgeleverd.

De centrumparkings, allen op 3 min. wandelafstand van het centrum, vallen buiten de blauwe zone.

Uitbreiding

Vroeger kon je met een bewonerskaart enkel in je eigen straat parkeren. Je kan voortaan ook in de aangegeven straten in uw buurt reglementair parkeren. Er zijn twee verschillende zones. Woon je in zone 1 dan kan je parkeren in alle straten van zone 1, maar niet in de straten van zone 2. Uiteraard kan je dan wel nog met de blauwe schijf kort parkeren in zone 2.

  • Zone 1 (Noord-West): Kerkstraat, Cardijnlaan, Kuiperstraat, Kempenlaan, Mgr Donchelei, Molenstraat/Heikant
  • Zone 2 (Zuid-Oost): Riemenstraat, Markt, Nieuwstraat, Lepelstraat en Dijkbaan

Hoe lang is een bewonerskaart geldig?

Een bewonerskaart heeft een geldigheidsduur van 3 jaar of tot zolang er aan de voorwaarden voldaan wordt. Voldoe je niet langer aan de voorwaarden van bewonersparkeren, dan vragen we je om deze terug in de leveren bij de balie van het gemeentehuis. 

Hoe kan je een bewonerskaart aanvragen?

Vul het aanvraagformulier in en maak een afspraak.