Zwerfkatten
Een zwerfkat is een straatkat zonder baasje. We proberen als gemeente de populatie van zwerfkatten onder controle te houden door ze te vangen en te steriliseren.
Zwerfkatten zijn het gevolg van ongesteriliseerde huiskatten. De jonge katjes worden gedumpt, soms met de moeder. Als ze slagen te overleven groeien ze op tot half verwilderde zwerfkatten.
Zwerfkatten zelf leiden vaak een leven vol gevaar, honger en dorst en kampen met allerlei ziekten. Om dit probleem te beheersen, is het dus absoluut noodzakelijk dat we voorkomen dat ze zich verder voortplanten.

Waarom zwerfkatten vangen en steriliseren/castreren
- De gezondheid en welzijn van de katten zelf
Zwerfkatten leven buiten in alle weersomstandigheden. Ze zijn vaak ondervoed en houden soms wonden over aan vechtpartijen met andere katten. Vooral kittens zijn vatbaar voor ziektes en parasieten.
Gesteriliseerde/gecastreerde katten zijn rustiger, vechten minder. Gesteriliseerde kattinnen zijn gezonder en sterker dan de soortgenoten die ieder jaar een hoop kittens moeten grootbrengen.
- Overlast beperken
Zwerfkatten kunnen overlast geven, bijvoorbeeld door het maken van lawaai in de paartijd en als ze vechten. Ontlasting en urine vervuilen de omgeving en ze scheuren graag vuilniszakken aan flarden op zoek naar voedsel.
Zijn de katten gesteriliseerd, dan worden de kattinnen niet meer krols en vechten de katers minder hevig. Ook sproeien ze minder. Er komt meer rust in de buurt.
- De publieke gezondheid
Katten kunnen parasieten zoals vlooien, oormijt en schurft overdragen op andere katten. Via uitwerpselen in (speel)tuinen en zandbakken kunnen ze ook parasieten doorgeven aan mensen, zoals wormen en protozoa (bv. bij toxoplasmose).
De zwerfkatten die gesteriliseerd worden, krijgen ook een behandeling tegen parasieten.
- De bescherming van de inheemse wilde dieren
De katten kunnen een bedreiging vormen voor inheemse wilde dieren of de lokale fauna beschadigen. Door de voortplanting te beperken, beperkt men ook het aantal predatoren.
Werkwijze
Zwerfkat gespot? Geef dit door aan onze milieudienst, per mail: milieu@vorselaar.be of via 014 50 71 29.
- We verwittigen de vrijwilligers van ‘Zwerfkattenproject Vorselaar vzw’. De vrijwilligers komen zo snel mogelijk een kijkje nemen.
- Zij gaan na hoeveel zwerfkatten er in de buurt zitten, bepalen of het wel zwerfkatten zijn, …
- De vrijwilligers plaatsen een vangkooi waarmee de kat wordt gevangen.
- Is de kat gevangen, gaat deze naar de dierenarts voor de sterilisatie of castratie. Ook krijgen ze een behandeling tegen parasieten. En een knipje in het oor.
- Nadien wordt de kat vrijgelaten op de vangstplaats.
Een zwangere kattin of kattin met kittens gaat eerst even naar de opvang tot de kittens groot genoeg zijn voor adoptie.
De vrijwilligers gaan steeds na of het een zwerfkat betreft. Dit gebeurt op basis van verzorging, gedrag, … Is de zwerfkat een tamme huiskat, die nog een nieuwe thuis kan vinden, dan wordt de kat geplaatst in de opvang. Kittens die nog tam gemaakt kunnen worden, worden in opvanggezinnen geplaatst.
Enkele belangrijke tips:
- Wacht niet met je melding van zwerfkatten. Merk je een zwerfkat, neem dan onmiddellijk contact op. Zeker als ze kittens hebben is snel handelen belangrijk.
- Soms zie je een onbekende, maar duidelijk een tamme kat in je buurt? Dit is niet altijd een zwerfkat. Dit kan ook een tamme kat zijn die op ronde is of verdwaald is. Vraag na bij je buren, verwittig ons of post het in de Facebook-groep Vorselaarse Huisdieren Lost and Found.
Is de kat gechipt, dan vinden we snel terug zijn baasje.
- Laat je eigen katten steeds steriliseren/castreren en chippen en inenten.
- Vangactie in de buurt? Hou je kat binnen of zorg voor een halsbandje. Gechipte katten, duidelijke huiskatten die per vergissing worden gevangen, worden direct terug vrij gelaten.
Soms is dringende hulp nodig:
- Zieke of gewonde katten
- Kittens zonder moeder
In deze situaties kan je contact opnemen met de vzw Zwerfkattenproject Vorselaar: 0479 65 21 22. In andere situaties: milieu@vorselaar.be of via 014 50 71 29.
Dienst milieu
Markt 14
2290 Vorselaar
014 50 71 29
milieu@vorselaar.be
Afspraak
Deze dienst werkt op afspraak.