header afbeelding

Subsidies zwaluwkolonies

De milieuraad van Vorselaar geeft een subsidie uit voor het behoud van zwaluwen. Mensen met bewoonde zwaluwnesten kunnen een subsidie aanvragen.

Subsidie zwaluwkolonies

Wat een gelukzalig gevoel… de eerste warme lentedagen die worden ondersteund door een klein orkestje zwaluwen. De beestjes zijn sinds oudsher niet meer weg te denken van de boerenbuiten en toch zijn het er elk jaar minder en minder. Het aantal broedparen is de laatste dertig jaar met ongeveer 75 procent afgenomen.

Oorzaken daarvoor zijn:
1. Het gebruik van insecticiden of gesloten mestopslag vermindert het aantal insecten in de buurt. En die insecten vormen het dieet van de zwaluwen.
2. Het verwijderen van de nesten bij bijvoorbeeld renovatiewerken.
3. Weinig modderplekjes in de nabije omgeving zorgen ervoor dat de zwaluwen steeds verder moeten gaan zoeken naar nestmateriaal.

Maar toch zijn er nog steeds mensen die de zwaluw naar waarde schatten en de zwaluwkolonies ongemoeid laten. Om deze mensen te steunen en te stimuleren heeft de milieuraad van Vorselaar een subsidiereglement uitgeschreven om de bescherming van de zwaluwnesten te bevorderen.

Bekijk het subsidiereglement!