header afbeelding

Afval vermijden

Hoewel er meer en meer afval selectief wordt ingezameld en verwerkt, blijft de productie van afval toenemen. De enige oplossing voor het afvalprobleem is dan ook afval te voorkomen.

Maak kennis met een kringloopcentrum!

Grote kuis? Zolder of kelder opgeruimd? Een kringloopcentrum haalt afgedankte, maar nog herbruikbare goederen gratis bij jou op. Zij sorteren deze spullen en voeren eventueel kleine herstellingen uit. De opgeknapte goederen komen in het kringloopcentrum terecht en gaan een tweede leven tegemoet. Op www.kringwinkel.be vind je een lijst met alle gemeenten zodat je direct kan zien welk kringloopcentrum instaat voor de inzameling van herbruikbare spullen in een bepaalde gemeente. Voor Vorselaar is dit de Kringwinkel Zuiderkempen (www.dekringwinkelzuiderkempen.be).

Composteren

Je kan gemakkelijk het keuken- en tuinafval uit je afvalbak houden en zelf composteren. Het resultaat is eigen compost die nuttig is in je eigen tuin. Heb je nog vragen over afvalpreventie of over thuiscomposteren? Dan kan je contact opnemen met de afvalpreventiemedewerkers van IOK/DIFTAR op het nummer 014 56 27 09. Er is ook een aparte themapagina waar je tips vindt over composteren.

Andere concrete tips voor afvalpreventie

1. Neem een eigen boodschappentas mee en weiger plastic zakjes als ze aangeboden worden.
2. Vermijd overtollige verpakkingen. Koop daarom groenten en fruit los i.p.v. op piepschuim schoteltjes gewikkeld in plastiekfolie. Neem eigen schoteltjes en bokaaltjes mee en vraag de winkelier om i.p.v. hun wegwerpverpakking deze duurzame verpakkingen te gebruiken.
3. Kies voor grotere verpakkingen want er wordt naar verhouding minder materiaal voor gebruikt.
4. Koop een herbruikbare verpakking. Zo genieten producten waar statiegeld op zit nog steeds de voorkeur.
5. Waarom geen stoffen zakdoek i.p.v. papieren? Spaarlampen i.p.v. halogeen- of gloeilampen? Deze producten zij misschien duurder in aankoop maar ze gaan veel langer mee. 
6. Koop geen schadelijke chemische producten. Een vliegenmepper is even doeltreffend als insecticide.
7. Cadeaus hoeven niet steeds in nieuw geschenkpapier verpakt te worden. Krantenpapier of een mooie lap stof zijn net zo tof.
8. Gebruik oplaadbare batterijen of beter nog: gebruik zo veel mogelijk toestellen die op het lichtnet werken.
9. Een feestje? Gebruik liever geen wegwerpborden en -bestek.
10. Vervang kleine melkpotjes door glazen flessen en vervang apart verpakte suikerklontjes door onverpakte suiker of losse suiker.
11. Gebruik een brooddoos voor de lunch i.p.v. aluminiumfolie.
12. Schrijf de boodschappenlijst en berichtjes voor intern gebruik aan de achterzijde van enkelzijdig gebruikt papier.
13. Laat de kinderen oude ringmappen beplakken met hun favoriete posters. Zo zullen ze die veel liever hergebruiken.
14. Weiger overbodig reclamedrukwerk door een sticker ‘geen reclame a.u.b.’ op de brievenbus te kleven. Deze stickers kan je verkrijgen op het gemeentehuis.