Composteren
Waarom composteren?
Door zelf je GFT-afval te composteren bespaar je afval en maak je zelf een nieuw, nuttig product. Composteren is eenvoudig en vraagt slechts een kleine inspanning.
Wat is composteren?
Composteren is het proces waarbij organisch materiaal door de werking van bacteriën en schimmels wordt afgebroken tot een stabiel eindproduct. Composteren is een biologisch proces, waarbij afgestorven leven de voedingsbodem wordt voor nieuw leven.
Hoe composteren?
Het systeem van composteren dat je kiest is afhankelijk van je hoeveelheid organische afval en van de plaats die je hebt.
* Het compostvat
Geschikt voor een tuin <200 m² of als je weinig tuinafval heeft. Een compostvat bestaat uit een romp, een bodemplaat en een deksel en is verkrijgbaar via de gemeentelijke milieudienst. De plaatsing kan best gebeuren op een zonnige plek in de tuin, op enkele tegels. De beluchtingsgaten in de bodemplaat moeten goed vrij gehouden worden. Belucht wekelijks je compostvat door met de beluchtingsstok het materiaal los te trekken!
* De compostbak
Geschikt voor tuinen met een behoorlijke oppervlakte gazon, wat struiken, een groentetuin, enz. Een compostbak kan je makkelijk zelf maken, uit houten paletten of uit draadwerk. Afhankelijk van de plaats kan je 2 of 3 bakken aaneensluitend naast elkaar plaatsen. Dit maakt het makkelijker om het materiaal om te zetten. Een compostbak plaats je best op een schaduwrijke plaats om uitdroging te voorkomen en zet je om de 2 of 3 maanden volledig om. Hou je compost levend door goed te mengen en te verluchten.
* De composthoop
Geschikt voor een grote tuin met veel bomen, struiken, een grasveld of een behoorlijke groetentuin. Plaats je composthoop in de schaduw van een boom en uit de wind. Nadelen zijn dat het langs de zijkant snel uitdroogt en dat het allemaal wat minder netjes oogt dan een compostbak. Hou je compost levend door goed te mengen en te verluchten.
* De wormenbak
Woon je op een appartement of heb je geen tuin, dan is de wormenbak een ideale manier om je keukenafval te verwerken. Een wormenbak bestaat uit in elkaar schuivende stapelbakken met afsluitbaar deksel. Hij is klein en makkelijk verplaatsbaar. Je brengt gewoon je groente- en fruitafval in de bak en de wormen (die je er zelf moet inbrengen) doen de rest. Een goed beheerde wormenbak kan – zelfs binnenskamers – het keukenafval van een klein gezin verwerken zonder geurhinder te veroorzaken. Onderaan is de wormenbak voorzien van een opvangbak voor het vocht dat vrijkomt bij het verteringsproces. Er is eveneens een kraantje voorzien om dit vocht af te tappen. Dit percolaatwater kan je gebruiken als vloeibaar plantenvoedsel voor kamer- en balkonplanten. Het is zeer sterk waardoor je voldoende moet verdunnen (verhouding: 1/10). Na enkele maanden kan je ook compost oogsten. Meng het met oude potgrond, tuingrond of zand en je hebt een prima potgrondmengsel. Een wormenbak kan niet tegen hoge of lage temperaturen. Daarom plaatst je hem in de zomer best niet in de volle zon en zoek je er in de winter een vorstvrij plaatsje voor. Wormenbakken zijn verkrijgbaar in de handel of je kan er zelf een maken.
De basisregels?
- Kies de juiste plaats en het juiste systeem.
- Begin in het voorjaar/zomer. Start zeker niet bij vriesweer of bij hevige reden.
- Meng het groene (stikstofrijk) en bruine (koolstofrijk) materiaal.
- Gebruik zoveel mogelijk vers materiaal.
- Voeg geen te grof materiaal toe.
- Belucht regelmatig.
Eigenschappen van goede compost
Compost is goed voor je tuin. Hieronder vind je verschillende goede redenen om compost te gebruiken:
- Compost is een uitstekende bodemverbeteraar, waarmee je in je eigen tuin heel mooie resultaten kan bereiken.
- Door het inwerken van compost neemt de hoeveelheid organisch materiaal in de bodem toe. En die aanbreng van organische stof verbetert de waterhuishouding en de structuur van de bodem.
- Zandgronden drogen minder vlug uit en zwaardere gronden (leem, klei) draineren beter het overtollige water. De grond krijgt tevens een basisbemesting.
- Compost voorkomt bodemerosie.
- Door toediening van compost wordt zowel de fysische, de chemische als de biologische bodemvruchtbaarheid verbeterd.
- De bodem wordt verrijkt met extra fosfor, kalium, magnesium en sporenelementen. En die voedingsstoffen blijven gedurende meerdere jaren ter beschikking van de planten. Dit leidt ook tot een correctie van de zuurtegraad.
- Compost zorgt voor een stimulatie van het microbieel bodemleven.
- Compost versnelt ook de opwarming van de grond in het voorjaar: ‘humusrijke gronden’ zijn vroege gronden.
Waarvoor compost gebruiken?
*Bloemperken
Strooi tussen bloemen en struiken een compostlaagje van 1 tot 2 cm dik.
*Gras
Strooi in het voorjaar een fijn laagje compost over je gazon. Gebruik daarvoor zo’n 2 tot 3 kg/m³
*Bomen en struiken
Dek de grond onder de kroon van (fruit)bomen of struiken af met een compostlaag van 1 tot 3 cm dik.
*Moestuin
Meng vóór het planten of zaaien 3 tot 5 kg/m³ oppervlakkig door de grond. Dek nadien de bodem af met ½ cm compost.
*Bloembakken
Plant je bloemen in een mengsel van één deel compost en twee delen gewone tuinaarde. Voeg per 10l grond bijkomend 50g meststof toe.
*Tuinaanleg
Verdeel vóór je de tuin aanlegt met gazon, vaste planten, bodembedekkers, … 6 tot 8 kg/m³ over de grond en werk de compost 10 cm in.
*Nieuwe planten
Vul vóór je struiken en (fruit)bomen plant het plantgat met 1 deel compost en 3 delen grond.
Compostbak of compostvat aankopen?
Via de gemeente kan je een compostbak of vat aankopen. Je krijgt 30% korting op de prijs die de gemeente betaalt. De bak/ het vat wordt bij je thuis geleverd. Je hoeft hem enkel nog in elkaar zetten.
Compostmeester
Wil je je ook engageren als compostmeester? Dat kan!
Contacteer de gemeentelijke milieudienst: milieu@vorselaar.be – 014 50 71 29
Vraag online aan
Dienst milieu
Markt 14
2290 Vorselaar
014 50 71 29
milieu@vorselaar.be
Afspraak
Deze dienst werkt op afspraak.