header afbeelding

Wandelen

Wandelgids

1 km tot 36 km

Gratis wandelgids met 15 unieke wandelingen! Te verkrijgen op het gemeentehuis of in de meeste Vorselaarse horecazaken. Een aantal wandelingen zijn geschikt om met de rolstoel of buggy te doen.

kinderwandeling

Kinderwandeling

4,5 km of 5,5 km 

Met opdrachten en spelletjes langs de trage wegen in het dorp. Enkel nog te downloaden en niet meer in papiervorm beschikbaar!

Trage wegen wandeling

We vinden het erg fijn dat je onze gemeente een beetje beter wil leren kennen met de ‘paadjes van Vorselaar’. Via allerlei trage verbindingen, leuke plekjes met af en toe een erfgoedbord en interessante weetjes ga je op ontdekkingstocht.

On(t)roerend erfgoed en bouwkundige parels

3,2 km of 7 km

Deze themawandeling is een gezamenlijk project van de gemeente Vorselaar en de lerarenopleiding van Hogeschool Thomas More. Via trage wegen, dreven, kerkpaadjes, karresporen, doorsteekjes en af en toe een onvermijdelijk stukje verhard, wandel je dwars door Vorselaar. Je kan kiezen voor een wandeling van 3,2 km of je neemt de lus langs de kasteeldreef erbij en dan kom je aan 7 km.

200 jaar Zusters van Vorselaar

1,5 km

Vorselaar is een echt onderwijsdorp. Het klooster- en scholencomplex, in totaal 8,5 ha, is een indrukwekkend geheel en is beeldbepalend voor het centrum van Vorselaar. Alles begon in 1820 met de oprichting van een leer-/werkschool voor jonge meisjes. In de loop van de jaren groeide dit onderwijsproject van Lodewijk Vincent Donche en gravin Regina della Faille uit tot een alom bekend onderwijsinstituut. De Congregatie van de Zusters der Christelijke Scholen kende een boeiende geschiedenis van maar liefst 200 jaar (1820-2020). De feestelijkheden in 2020 konden niet doorgaan maar dankzij de studenten van de lerarenopleiding van Thomas More werd de geschiedenis van de congregatie vereeuwigd in een aanschouwelijke leerwandeling van 1,5 km.

Langs de Schranshoeve

Op wandelafstand van het dorpscentrum en middenin een woonlandschap en veel sociale huisvesting, ligt de Schranshoeve: agrarisch erfgoed als een tot monument geklasseerde, boerderij maar ook het voormalige woonhuis van Kardinaal Jozef Ernest Van Roey.

De hoeve is ook één van de weinige klassieke sch(r)anshoeves die in de Kempen nog resten: een door een vest ‘omsloten’ site. De gehele site omvat een hoeve met tuin, moestuin, boomgaard, schuur en bakhuis, omgeven door een vest. De aanpalende dreef, de kapel vooraan en de rododendron errond vormen visueel een eenheid. Op het domein rondom is woonontwikkeling mogelijk maar de ruimte werd bewust vrijgehouden voor recreatie, als buurtplein en dat alles vanuit een landschappelijke overweging.

Al deze aspecten worden één voor één toegelicht via 10 haltes onderweg op het pad rondom de Schranshoeve. Je start vooraan aan het kapelletje en gaat via de dreef rechts van de Schranshoeve naar het plein. Over de brug kom je achteraan op het erf van de Schranshoeve terecht. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de site.

Wandel- en loopomloop

5,7 km

De wandel- en loopomloop is een permanent bewegwijzerde route die start en eindigt op sportcentrum De Dreef.

Via rode driehoekjes word je door Vorselaar geloodst voor een deugddoende wandel- of loopsessie.

De route werd samen met Kasteellopers Vorselaar uitgestippeld en loopt grotendeels door de natuur en is 84 % onverhard.

lovenhoek

Wandeling Natuurpunt Lovenhoek

5 km

In Lovenhoek vind je veel verschillende soorten dieren en planten. In de vallei van de Molenbeek en de Kleine Beek leven de beschermde vissoorten rivierdonderpad en kleine modderkruiper. De bovenloop van de Molenbeek is een zeldzaam voorbeeld van een nog sterk kronkelende beekvallei met moerasvegetaties en wilgenstruwelen. Niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Bekijk de wandeling.

Wandeling Natuurpunt Schupleer

3,8 km of 9 km

De Kleine Nete is misschien niet de meest bezongen rivier van Vlaanderen, maar wel nog één van de mooiste. Het landschapsbeeld in deze valleien wordt bepaald door uitgestrekte, natte weilanden, broekbossen en nog enkele mooie rietkragen. Rust even uit na je wandel- of fietstocht met een drankje in de Schapenstal of de hoogstamboomgaard er rond.

Bekijk de wandeling

wandelen

Wandeling stoere stappers

Nieuw: VVV Toerisme Vorselaar heeft een wandeling ontworpen voor de sportieve stapper, bijna 40km lang!

14 kapellekens

Kapelletjeswandeling

36 km fiets- of wandelgenot op hard en onverhard terrein

Meestal vind je de kapelletjes op de verharde wegen maar net zo goed kom je ze ook tegen op mooie zandwegen midden in het Vorselaarse natuurpracht. De tocht brengt je ook langs de Priorij in Grobbendonk en de Heggekapel in Lille.

wandelknooppunten

Eigen routes via wandelknooppunten

Er zijn veel tal van wandelknooppunten in Vorselaar. Wil je liever zelf je wandeling plannen aan de hand van wandelknooppunten? Dat kan via de website van Provincie Antwerpen!