header afbeelding

Animator bij Kaboem


  • Een animator is een jongere die als begeleider van het spelen wordt ingeschakeld, o.a. bij de speelpleinwerking. Brengt animo en animatie en is dus een bezieler die speelkansen voorbereidt en aanbrengt. Animatoren vormen de basis van de speelpleinploeg. Zij zorgen bijvoorbeeld voor een meerwaarde t.a.v. een speeltuin zonder begeleiding.

    Als animator ben je voortdurend met de kinderen bezig en zorg je ervoor dat ze nooit onbewaakt achterblijven. Je waakt over de veiligheid van de kinderen en speelt met hen mee. Daarnaast bereid je leuke activiteiten voor op maat van de kids. Je werkt deze activiteiten grondig uit (materiaal, verloop, inkleding) en begeleidt ze op het speelplein. Je overlegt hierover met je team en komt de gemaakte afspraken na. Je zorgt er ook voor dat er net en ordelijk met de locatie en het materiaal wordt omgegaan (ook door de kinderen). Tegen het einde van de dag laat je alles opgeruimd achter.


  • Ben je op zoek naar

    – Een zomer vol speelplezier?
    – Een heleboel nieuwe vrienden in je animatorenploeg?
    – Een manier om kinderen een superfijne zomer te bezorgen?
    – Een manier om een centje bij te verdienen?

    Bekijk dan zeker eens bovenstaand puntje ‘Wat is dat? Animator zijn?’ om te bekijken wat we verwachten van een speelpleinanimator.

    Nog steeds enthousiast? Dan is animator zijn zeker en vast iets voor jou!


  • Speelplein Kaboem werkt met 2 soorten animatoren: jobstudenten en vrijwilligers:

    – Animatoren die een erkend attest animator in het jeugdwerk hebben OF een voortgezette opleiding volgen die tenminste 60 uur (of 3 studiepunten) psychologische of pedagogische vorming omvat per schooljaar (en al 1 jaar met vrucht voltooid hebben), werken in het statuut ‘tijdelijke tewerkstelling in de socio-culturele sector’ (vergoeding vergelijkbaar met die van jobstudent).

    – Wie niet beschikt over dit attest of deze pedagogische achtergrond, werkt als vrijwilliger en ontvangt een vrijwilligersvergoeding van € 35 per dag.

    We raden aan om een animatorcursus te volgen. Erkende animatorcursussen vind je terug op: kavo.vlaanderen.be. Je kan via de gemeente tot 75% van je inschrijvingsgeld van je animatorcursus terugbetaald krijgen. Nadat je je cursus gevolgd hebt kan je twee weken stage lopen op speelplein Kaboem!


  • Op speelplein Kaboem! hebben we verschillende soorten animatoren:

    Animator

    Wat verwachten we van jou?

    Als animator ben je voortdurend met de kinderen bezig en zorg je ervoor dat ze nooit onbewaakt achterblijven. Je waakt over de veiligheid van de kinderen en speelt met hen mee. Daarnaast bereid je leuke activiteiten voor op maat van de kids. Je werkt deze activiteiten grondig uit (materiaal, verloop, inkleding) en begeleidt ze op het speelplein. Je overlegt hierover met je team en komt de gemaakte afspraken na. Je zorgt er ook voor dat er net en ordelijk met de locatie en het materiaal wordt omgegaan (ook door de kinderen). Tegen het einde van de dag laat je alles opgeruimd achter.

    Tieneranimator

    Wat verwachten we van jou?

    Speelplein Kaboem heeft gans de zomer een tienerwerking. Als tieneranimator sta je, samen met één collega animator, bij deze tienergroep. Je bedenkt leuke activiteiten die voldoende uitdaging bieden voor deze doelgroep. Je bent voldoende flexibel om tieners inspraak te geven bij het activiteitenaanbod of om een activiteit onverwacht over een andere boeg te gooien.

    Hoofdanimator

    Wat verwachten we van jou?

    De hoofdanimator is de aanstuurder van het animatorenteam en de begeleider van alle animatoren. Hij/ zij geeft feedback, raad en tips en evalueert iedereen binnen het team. Hij /zij roept het team samen om afspraken te maken. De HA is ook de beheerder van de speelpleingsm. Zo is hij / zij steeds bereikbaar voor de coördinator. Daarnaast coördineert hij / zij een groot deel van de administratieve en logistieke taken: inschrijvingen, verzekeringsformulieren, enz.

    Vice-hoofdanimator

    Wat verwachten we van jou?

    De vice-hoofdanimator is de rechterhand van de hoofdanimator. Als die niet beschikbaar is neemt de VH het over. Heb je hoofdanimatorambities maar twijfel je nog of HA iets voor jou is? Of neem je graag een beetje extra verantwoordelijkheid op zonder het hele pakketje van HA? Dan is deze rol zeker iets voor jou!

    Bij de hoofdanimator kan je steeds terecht voor feedback over je eigen functioneren, aan het einde van de week zal hij of je ook evalueren tijdens een kort gesprek. Heb je hoofdanimator ambities kan je al een keertje proeven van die rol als vice-hoofdanimator. Heb je vier jaar ervaring op het speelplein of volgde je een hoofdanimatorcursus? Dan kom je in aanmerking om hoofdanimator te worden.


  • Vanaf 15 jaar kan je een animatorcursus volgen. Het attest kan pas afgeleverd worden vanaf 16 jaar. Je kan wel al starten met jouw cursus en stage.

    Je mag vrijwilligen vanaf het moment dat iemand 16 is, of wanneer iemand 15 jaar is én de eerste twee studiejaren van het middelbaar heeft afgerond.

    Zodra je afstudeert en geen verplichtingen meer hebt ten opzichte van de school, ben je student af en mag je dus geen studentenjob meer doen. Er is één uitzondering: als je in juni of in de zomermaanden afgestudeerd bent, mag je nog tot 30 september van dat jaar als jobstudent werken.


  • Als animator op speelplein mag je je verwachten aan een zomer vol speelplezier. Per week werken we met een vaste animatorenploeg van 7 animatoren onder leiding van een hoofdanimator. Buiten dat een dag op het speelplein superfijn is omwille van het contact met de kinderen, worden er ook elke week teambuildings georganiseerd door de hoofdanimator van jouw week. Dat kan variëren van samen iets eten of drinken, tot een spel in het bos, lasershooten,… We vieren ook elke zomer dag van de animator, op die dag worden onze animatoren nog eens extra in de bloemetjes gezet met een cadeautje en een feestje.

    In het voorjaar organiseren we ook steeds onze teamdag waarop we elkaar en het speelplein op spelenderwijze beter leren kennen.

    Je krijg als animator dus niet alleen superveel voldoening van het spelen met de kinderen maar je mag er ook zeker van zijn dat je een aantal nieuwe vrienden leert kennen in jouw animatorenploeg.


  • Animatoren die een erkend attest animator in het jeugdwerk hebben morgen meedraaien op het speelplein, ze werken in het statuut ‘tijdelijke tewerkstelling in de socio-culturele sector’ (vergoeding vergelijkbaar met die van jobstudent).


  • De coördinatie is in handen van Sanne Horemans. Zij is te bereiken op het gemeentehuis:

    Jeugddienst, Sanne Horemans, Markt 14, 2290 Vorselaar
    014 50 71 14 – jeugd@vorselaar.be


  • Het antwoord op de meest gestelde vragen kan je op deze pagina vinden.

    Vind je je antwoord hier niet, kijk dan ook zeker in het ‘Zakboekje voor animatoren’ dat je kan downloaden vanaf de website.