header afbeelding

Verlies/diefstal identiteitsdocumenten

Verlies van eID, Kids-ID, eVK (elektronische vreemdelingenkaart) of paspoort)

Een verlies of diefstal van een identiteitsdocument moet je zo snel mogelijk melden.

Doc stop

Contacteer DOC STOP op het nummer: 00800 2123 21 23

Je document zal onmiddellijk geblokkeerd worden. Daardoor kunnen bijvoorbeeld de certificaten van je eID niet meer misbruikt worden met eventuele financiële gevolgen.

Het document zal op de website www.checkdoc.be als gestolen of verloren worden weergegeven. Deze website wordt geraadpleegd door banken en andere instanties of administraties om na te gaan of een identiteitsdocument als verloren of gestolen bekend staat.

Aangifte bij politie en/of gemeentebestuur

eID, eVK

Bij diefstal moet je onmiddellijk aangifte doen bij de politie. Een verlies moet je melden op de dienst burgerzaken van je gemeente. Buiten de openingsuren doe je de aangifte ook bij de politie.

Een aangifte van verlies of diefstal van een elektronische vreemdelingenkaart (eVK) moet altijd via de politie gebeuren.

Een verloren of gestolen identiteitskaart wordt bij de aangifte geannuleerd. Je zal dus steeds een nieuwe kaart moeten aanvragen ook al vind je ze na een paar dagen terug.

De gemeente of de politie zal je een “Bewijs van vervanging of aangifte van verlies of diefstal” (Bijlage 12) overhandigen. Dit is een tijdelijk document in afwachting van je nieuwe kaart. Dit document is niet geldig in het buitenland.

Kids-ID

Bij diefstal moet je onmiddellijk aangifte doen bij de politie.

Een verlies moet je melden op de dienst burgerzaken van je gemeente. Buiten de openingsuren doe je de aangifte ook bij de politie.

De gemeente overhandigt de ouder een “Bewijs van aangifte van verlies of diefstal van de Kids-ID” (Bijlage 6). Dit document kan niet gebruikt worden in het buitenland als vervanging van de Kids-ID. Omdat een Kids-ID in principe een reisdocument is, ben je niet verplicht om deze dadelijk te laten vernieuwen.

Paspoort

Bij diefstal moet je onmiddellijk aangifte doen bij de politie.

Een verlies moet je melden op de dienst burgerzaken van je gemeente. Buiten de openingsuren doe je de aangifte ook bij de politie.

Omdat een paspoort een reisdocument is ben je niet verplicht om deze dadelijk te laten vernieuwen.

Nieuwe aanvraag na verlies of diefstal

eID

Met de bijlage 12 en een recente foto, ga je zo snel mogelijk langs bij de dienst burgerzaken om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Hiervoor maak je een afspraak via onze website.

eVK

Met de bijlage 12 en een recente foto, ga je zo snel mogelijk langs bij de dienst burgerzaken om een duplicaat van je vreemdelingenkaart aan te vragen. Hiervoor maak je een afspraak via onze website.

Kids-ID

Om een nieuwe Kids-ID aan te vragen, maak je een afspraak via onze website en breng je de bijlage 6 mee.

Paspoort

Om een nieuw paspoort aan te vragen, maak je een afspraak via onze website.

Nuttige links