header afbeelding

Wat

Autodelen

Een deelauto (of gedeelde auto) is een auto die gebruikt wordt door verschillende mensen. Je gebruikt de auto wanneer je hem nodig hebt, heb je hem niet nodig dan gebruikt iemand anders hem. Hierdoor staat een deelauto minder stil en zijn er minder auto’s nodig.

Overschakelen naar autodelen is in vele situaties een slim plan.

  • Je hebt (binnenkort) geen auto maar je kan af en toe er wel een gebruiken?
  • Je hebt een (tweede) auto maar je vraagt je af of je zonder kan?
  • Je hebt een auto maar mist soms een extra (ander type) auto?

Mensen zonder auto weten het al beter. Meestal red je je prima met de fiets, het openbaar vervoer, taxi of lopend. Maar soms is een auto toch handiger, voor die dag vol afspraken, heel vroeg of heel laat ergens heen, met veel spullen op familiebezoek of die aankomende verhuis. Dan is een deelauto ideaal. Bij autodelen ga je meer kijken naar situatie per situatie en kies je de beste oplossing. Ook al vergt autodelen in het begin enige planning, al vlug wen je hieraan en voelt een leven zonder eigen wagen als een bevrijding aan. Lees hier meer over hoe je je beter kan verplaatsen.

Welke auto?

In Vorselaar zullen er eind 2023 al minstens 5 deelwagens zijn. Voorlopig starten we hier in Vorselaar met slechts twee wagens (Renault Zoë) maar in de toekomst zullen het aantal voertuigen en ook de types toenemen/variëren.

Alle praktische info: https://www.kenisshare.be/

Particulier delen met je buren

Je kan privéwagens onderling delen met buren, vrienden en collega’s. Er bestaan hiervoor verschillende autodeelsystemen waarbij je (met of zonder wagen) kan aansluiten om de praktische kant van dit autodelen te regelen.

Kostendelend
Bij particulier kostendelend autodelen bepaalt de werkelijke kost van de wagen (zoals verzekering, afschrijving, onderhoud) de kilometerprijs. Dit particulier autodelen heeft een informeel karakter, zo regelen bijvoorbeeld gebruiker en eigenaar onderling de sleuteloverdracht. Je wordt door de organisaties (Dégage en CozyWheels) ondersteund in opstart, promotie en je beschikt over een reservatietool. Je hoeft slechts één keer lid te worden.

Aan marktprijs via online platform
Op het vraag- en aanbodplatform Getaround bepaalt de eigenaar zelf de prijs van zijn wagen. Een deel van deze opbrengst gaat naar het bedrijf voor het gebruik van het online platform, verzekering en pechbijstand. Je gaat per reservatie een contract aan en je betaalt per rit (per tijd en/of per kilometer). Een beetje zoals Airbnb maar dan met deelwagens.