header afbeelding

Waterdagen: op zoek naar ‘monsters’ in de Kleine Nete


De VMM geeft op donderdag 23 maart (9u-16u) aan de vistrap in de Kleine Nete in Grobbendonk een demo over biologisch wateronderzoek en zet tevens de krabbensleuf, een ingenieus systeem om de invasieve Chinese wolhandkrabben te vangen, in de kijker.

Op basis van monitoring van macro-invertebraten (of waterdiertjes) wordt de toestand van de waterkwaliteit beoordeeld.

De krabbensleuf bevindt zich stroomopwaarts de vistrap. Niet enkel vissen gebruiken deze vistrap om te migreren, maar ook jonge wolhandkrabben nemen de trap in het voorjaar. Met een beetje geluk zijn de vroegste krabben reeds op trek. Omdat deze soort weinig natuurlijke vijanden heeft, is de populatie ondertussen zo groot geworden dat ze problemen veroorzaakt in en rond de waterlopen. Daarom moeten we ze bestrijden. Jullie leren alles over het leven van de Chinese Wolhandkrab en werking van de krabbensleuf.

Daarnaast ontdek je samen met medewerkers van VLM dat er niet alleen water in de Nete zit, maar ook in de bodem. Door een gat in de grond te boren, kom je te weten hoe diep of hoe hoog het water staat. Als het water hoog genoeg staat, kunnen we natte natuur creƫren. Die natte natuur is van onschatbare waarde, want ze geeft leven aan heel wat bedreigde diersoorten, is een wapen tegen klimaatverandering en voorkomt overstromingen.

Schrijf je in!