header afbeelding

Culturele evenementen

Kermis en jaarmarkt

Zowel midden juni als midden september kan je genieten van de dorpskermis. Voor de gezinnen/kinderen wordt telkens ook een familiedag voorzien. Tijdens de kermis in juni wordt op zaterdag ook de jaarmarkt gevierd. Die jaarmarkt heeft al een traditie van meer dan 150 jaar. Elk jaar staat een bepaald thema centraal.

De junikermis is open van zaterdag tot maandag:

 • zaterdag vanaf 17u
 • zondag vanaf 14u
 • maandag vanaf 16u

De septemberkermis vindt steeds plaats vanaf de 2de zondag van september tot en met woensdag, uitgezonderd op dinsdag:

 • zondag vanaf 14u
 • maandag vanaf 16u
 • woensdag vanaf 14u

Openluchtfilm

Op 29 juli 2009 organiseerde de gemeente voor het eerst een openluchtfilm. Het Marktplein wordt volledig afgesloten en de openbare verlichting uitgeschakeld. Drankjes, popcorn, een friscoverkoper, een reuzenscherm, enz. dragen bij tot een echte cinemasfeer. De openluchtfilm wordt tweejaarlijks georganiseerd.

Openingsconcert werkgroep cultuur

Bij de start van ieder jaar nodigt de werkgroep cultuur alle inwoners van Vorselaar uit om het nieuwe jaar samen op feestelijke wijze in te zetten met een uniek muziekoptreden. 

Kerstconcert & kerstornamenten werkgroep cultuur

Sinds een aantal jaren wordt de eindejaarsperiode opgevrolijkt met een kerstconcert en een aantal originele kerstornamenten op verschillende locaties in het dorpscentrum. De kunstwerken worden gecreëerd door scholen, verenigingen, buurtwerkingen en vrijwilligers en belichamen ieder op hun eigen manier de symboliek en de boodschap van kerstmis. Het resultaat is keer op keer bijzonder geslaagd! Langsheen de kunstwerken wordt een unieke kerstornamentenwandeling uitgestippeld. 

Lokale Helden: muziekwedstrijd Nief Talent

In samenwerking met de Neteland-gemeenten gingen we in 2020 voor het eerst op zoek naar nief (muzikaal) talent om op die manier lokaal opkomend talent kansen te geven. De eerste editie van de muziekwedstrijd Nief Talent was een feit.

De finalisten werden per gemeente geselecteerd:

 • DJ Reeze (allround dj – selectie Grobbendonk)
 • Louter (indie rock – selectie Herentals)
 • Braca (moderne folk – selectie Herenthout)
 • Last Living Souls (stoner-rock – selectie Olen)
 • Bram Desimpelaere & The High Hopes (akoestische punkrock – selectie Vorselaar)

Winnaar van de finale was Last Living Souls. De publieksprijs ging naar Louter.

In 2022 organiseren we een volgende editie van Lokale Helden. We organiseren per gemeente een preselectie. Op 2 april 2022 zal de finale plaatsvinden in jeugdhuis Kapao in Olen.

Lokale Helden is een initiatief van VI.BE, het aanspreekpunt voor artiest en muzieksector — van beginner tot pro, van lokaal tot internationaal. Meer informatie vind je op de website van Lokale Helden.

Week van de Amateurkunsten (WAK)

De Week van de Amateurkunsten heeft in Vorselaar een vast plaatsje verworven op de culturele agenda. Sinds enkele jaren vindt de WAK plaats onder de naam ‘Toeren om te Loeren’ en stippelen we een kleurrijke kunstroute uit doorheen Bouwel, Grobbendonk en Vorselaar. Kunstenaars van beide gemeenten kunnen hun werken tentoonstellen op één van de centrale locaties of thuis (woonkamer, tuin, eigen atelier, …). Ben je amateurkunstenaar en wil je graag meewerken, neem dan contact op met de cultuurdienst.