header afbeelding

Strateneinde en agrarische geschiedenis

Beluister fragment: Strateneinde en agrarische geschiedenis

Wanneer we oude kaarten van Vorselaar bekijken dan eindigden op deze plek de begaanbare wegen die vanuit het dorpscentrum vertrokken. Dit gehucht heeft zijn naam zeker niet gestolen. Wat verder restte, zover het oog reikte, was heide en verlatenheid, met links en rechts enkele keuterboerkes die deze schrale grond trachtten te bewerken.

Wanneer de avond gevallen was en de mistbanken stilaan uitbreiding namen was dit het uitgelezen gebied voor de Brandende Scheper, dwaallichten, spooklichten, tenensnijers en ander onheil. Geen wonder dat dit een te mijden gebied werd voor elke weldenkende mens. Overdag echter was dit de gemene aard: een gebied waar de arme Vorselarenaren hun schamel vee mochten hoeden en turf en plaggen mochten steken.

Toen de bevolking in de loop der jaren echter toenam en de centrale regering toestond dat landeigenaars een bod mochten doen op deze gemene gronden, werd deze plek stap voor stap privébezit. Later werden er enkele wegen aangelegd richting Zoersel en Wechelderzande.

Gelukkig is Strateneinde nog groen gebleven, met ruimte voor de landbouw en de natuur. Zo bleef ook de landelijke folklore bewaard, zoals het korenpikken, het vlegeldorsen en de oogstfeesten. Als “God het beliefde” en het gehucht gevrijwaard bleef van hagel en onweer, leverde de Vorselaarse grond haver en boekweit om ook in de wintertijd brood op de plan te hebben. Werkten God en de natuur niet mee, dan moesten de gezinnen hier honger lijden en trachten te overleven.

Erfgoedbord

VVV-Toerisme Vorselaar vzw plaatste i.s.m. de Heemkundige Kring ‘Joris Matheussen’, het gemeentebestuur en de kerkfabriek infoborden bij de belangrijkste erfgoedelementen van Vorselaar. Op de zogenaamde ‘erfgoedborden’ staat achtergrondinformatie en geschiedenis van de monumenten of bezienswaardigheden. Ook bij het Strateneinde werd er een erfgoedbord geplaatst.