header afbeelding

Kerk

kerk

> Beluister fragment: Kerk

In geschriften van 726 was er reeds sprake van de kerk, die toen nog in hout opgetrokken was. In 1382 werd de kerk, toen nog zonder toren, gebouwd in ijzersteen Daar was een jaar eerder door Geert III van Rotselaar, destijds heer van Vorselaar, opdracht voor gegeven. Aan de zijingang van de kerk, rechts van de hoofdingang, is nog een deel van zijn grafsteen te zien. In 1587 werd de kerk door een brand verwoest. Pas in 1630 begon de heropbouw: de middenbeuk, het hoogkoor en de toren werden opgetrokken. In 1749 werd een orgel geïnstalleerd en in 1839 werden 2 zijbeuken bijgebouwd.

De Sint-Pieterskerk van Vorselaar was een ‘volle’ kerk. De dochterkerken waren Lille en Poederlee. Diverse grafkelders en grafstenen in en rondom de kerk herinneren nog aan de families die Vorselaar in de loop van de eeuwen hebben geregeerd. De kerk werd al herhaaldelijk gerestaureerd.

360° foto’s

Erfgoedbord

VVV-Toerisme Vorselaar vzw plaatste i.s.m. de Heemkundige Kring ‘Joris Matheussen’, het gemeentebestuur en de kerkfabriek infoborden bij de belangrijkste erfgoedelementen van Vorselaar. Op de zogenaamde ‘erfgoedborden’ staat achtergrondinformatie en geschiedenis van de monumenten of bezienswaardigheden. Ook bij de kerk werd er een erfgoedbord geplaatst.