header afbeelding

Kempense hoeve

Op het Vispluk stond vroeger de hoeve van de familie Willems. Deze hoeve is afgebroken en werd weer opgetrokken in het openluchtmuseum in Bokrijk.

De hoeve is vooral bouwkundig van groot belang. Het oudste gedeelte dateert uit de 16de eeuw. De gehanteerde bouwstijl herkennen we uit de werken van schilder Pieter Bruegel de Oude (overleden in 1569). Typisch aan het lemen woonstalhuis is de overdragende bovenverdieping van het woongedeelte. Helaas zijn de meeste bouwwerken uit deze periode intussen verloren gegaan.

De laatste bewoners van de hoeve, de familie Willems, schonken de woning in 1962 aan Bokrijk. Zo kon de unieke stijl van deze meerledige boerderij bewaard blijven. De hoeve werd opnieuw opgetrokken en ingericht tijdens het Bruegeljaar 1969. De inrichting van de woning werd gebaseerd op een schilderij van Pieter Bruegel de Oude. De hoeve stond dan ook volledig centraal tijdens het Brueghel-jaar in 2019 (Bokrijk). 

De zitbank in het begin van de dreef richting het domein van de Berkelhoeve werd geschonken door de familie Willems. Het vormt voor hen een herinnering aan Frans (Sus) Willems. Hij woonde op de Berkelhei, ging langs de voetweg naar school en passeerde zo elke dag bij zijn grootmoeder die in de hoeve woonde.

Erfgoedbord

VVV-Toerisme Vorselaar vzw plaatste i.s.m. de Heemkundige Kring ‘Joris Matheussen’, het gemeentebestuur en de kerkfabriek infoborden bij de belangrijkste erfgoedelementen van Vorselaar. Op de zogenaamde ‘erfgoedborden’ staat achtergrondinformatie en geschiedenis van de monumenten of bezienswaardigheden. Ook bij de plaats waar deze hoeve stond werd er een erfgoedbord geplaatst.