Andere kapelletjes
Kapelletje in de dreef
In de bosrijke omgeving van het kasteel, niet ver van de Kasteeldreef, staat de devotiekapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Over de datum van oprichting van de kapel bestaat enige onduidelijkheid. Maar er mag toch aangenomen worden dat dit gebeurde omstreeks 1880 – 1882. Zeker is dat de kapel werd opgericht in opdracht van de heer Philippe Maria Joseph Herman van de Werve. Hij leefde op het kasteel van 1850 tot 1884. Bouwkundig is de kapel een pareltje in neogotische stijl. Het interieur, waarbij de binnenzijde van de toren uitgewerkt werd als Lourdesgrot, is kenmerkend. Reeds verschillende decennia trekt een gegraveerde plaat met gedicht de aandacht. Dit werd omstreeks 1957 – 1958 geschreven door Karel Van Beirendonck (° Vorselaar, 2 augustus 1915 – + Turnhout, 22 november 1984) onder het pseudoniem ‘Guy Van der Aa’. Sinds 14 december 2004 is het ‘Kapelleke van de Dreef’ definitief als monument beschermd omwille van de historische en volkskundige waarde.
Kapelletje van het Heiken
De kapel van het Heiken dankt haar ontstaan aan de devotie van een landbouwersgezin dat zich in het midden van de 19e eeuw in deze toen zeer eenzame uithoek van Vorselaar vestigde. In de kroostrijke landbouwersgezinnen van rond de eeuwwisseling was het een ongeschreven wet dat één van de zonen – meestal de oudste – vader bij diens overlijden als nieuwe boer op de hoeve opvolgde. Maar in het gezin van Petrus Franciscus Van Thielen dreigde het fout te lopen! Daarom beloofde de inwonende broer van het gezin, Carolus Van Thielen, aan Onze-Lieve-Vrouw een kapel te bouwen op het Heiken als er in het gezin van zijn broer een zoon zou geboren worden. Op 22 juli 1905 was het zover: Petrus (Peer) Van Thielen zag het levenslicht. De belofte werd onverwijld in daden omgezet.
Er is gelijkenis in de bouwstijl van deze kapel en het klooster op de Markt. Carolus Van Thielen reisde zelf naar Lourdes om het gipsen Mariabeeld naar Vorselaar te halen. Bovenaan in het midden werd een glasraam geplaatst in gelobde kruisvorm. In het midden van het kruis stond in loodglas een afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw in zijaanzicht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dat glasraam vernield. Op zondag 3 juli 2005 werd met groots vertoon de 100ste verjaardag van de kapel gevierd. Allerlei dotaties lieten toe het vernielde glasraam, dat inmiddels door eenvoudig glas werd vervangen, in ere te herstellen. De Vorselaarse glaskunstenaar André Beirens tekende voor een prachtig glasraam, dat de kapel met de rijke geschiedenis alle eer aandoet.
Beluister fragment: Heiken, gehuchten en kapelletjes
Kapelletje van het Sassenhout
Het Sassenhout is één van de oudste gehuchten van Vorselaar. Gelegen op wel 3 kilometer van het dorp en gescheiden van de ‘Plaetse’ door de onmetelijke bossen van de kasteelheer en de weidse beemden van de Aa-vallei kende het steeds een eigen bestaan. Ondanks het feit dat het Sassenhout in een uithoek van de gemeente lag, had het steeds een vrij hoge bevolkingsgraad. Al in de Middeleeuwen zou in dit gehucht, ongeveer waar nu de baan van Poederlee naar Herentals ligt, een kapel hebben gestaan. De kapel werd ‘Kapel van Onze-Lieve-Vrouw uit Wasbroeck’ genoemd en was toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte. De kapel was opgetrokken in steen, had een dak van groene schaliën met een torentje en een klokje in het midden. Er was een eikenhouten ingangsdeur, vier vensters en een kleine absis, waar het (draagbaar) altaar stond. Wanneer de kapel precies gebouwd werd, is niet bekend maar de meeste bronnen situeren de oprichting ten tijde van het Concilie van Basel (1431 – 1437). De kapel was het centrum van het kerkelijke leven van de inwoners van Sassenhout. Ze kende perioden van extreme welvaart, maar eveneens perioden van verval. In het begin van de 19e eeuw was de kapel zodanig in verval dat ze werd gesloten, waarna ze door boeren in de buurt werd gesloopt. Het beeldje uit de kapel belandde na omzwervingen terug in Vorselaar en werd door E. Mahieu gerestaureerd. Op dit moment bevindt het zich in de pastorij. Het perceel grond waar de kapel op stond werd in 1907 gedeeltelijk onteigend voor het rechttrekken van de verbinding Herentals – Poederlee en de aanleg van de tramlijn Herentals – Oostmalle. Het patroonsfeest van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte (8 september) is nog steeds een belangrijke datum voor Vorselaar. Het is de sleuteldatum voor het bepalen van de jaarlijkse dorpskermis. Ongeveer op de plaats waar vroeger de kapel heeft gestaan, werd op initiatief van de vzw VVV-Vorselaar een haag in de vorm van een kapel aangeplant.
Erfgoedbord
VVV-Toerisme Vorselaar vzw plaatste i.s.m. de Heemkundige Kring ‘Joris Matheussen’, het gemeentebestuur en de kerkfabriek infoborden bij de belangrijkste erfgoedelementen van Vorselaar. Op de zogenaamde ‘erfgoedborden’ staat achtergrondinformatie en geschiedenis van de monumenten of bezienswaardigheden. Ook bij enkele gehuchten werd er een erfgoedbord geplaatst.
Dienst toerisme
Markt 14
2290 Vorselaar
014 50 11 01
toerisme@vorselaar.be
Openingsuren
Vandaag9:00 tot 12:00
Morgen
9:00 tot 12:00Bekijk alle openingsuren & sluitingsdagen