header afbeelding

14 Kapellekens

> Beluister fragment: 14 Kapellekens

We kunnen met vrij grote zekerheid stellen dat de kapellengroep ‘De Veertien Kapellekens’, waarnaar ook een straat werd vernoemd, werd opgericht in 1860 door landbouwer Petrus Verhaert. Die man maaide medio 19e eeuw met een zeis in zijn been. Hij kreeg de raad om het gewonde been regelmatig in de beerput te hangen zodat het goed zou genezen. Tijdens het genezingsproces beloofde Petrus dat, als hij zijn been zou mogen behouden, hij uit dankbaarheid voor zijn genezing een kruisweg zou (laten) bouwen.

Eigenlijk tellen we niet 14 maar 15 kapellen. In de Onze-Lieve-Vrouwekapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, aan de noordzijde, bevindt zich de eerste statie van de kruisweg, die vervolgt in een rij van 13 pijlerkapelletjes met een bidbankje ervoor. Aan de zuidkant vinden we een kapel die ‘de Calvarieberg’ wordt genoemd. De kruisweg werd ‘ingesteld’ door ZEH G. Wils, destijds pastoor van Vorselaar (° Meerhout, 16 februari 1789 – + Vorselaar, 9 juli 1863) en in oktober 1860 ingewijd door de Eerwaarde Paters Redemptoristen.

Op dit moment zijn de Veertien Kapellekens eigendom van de Kerkfabriek van Vorselaar. Begin jaren ’90 werden ze grondig gerestaureerd. Bij Ministerieel Besluit van 14 december 2004 werden ze als monument beschermd omwille van hun historische en volkskundige waarde.

Erfgoedbord

VVV-Toerisme Vorselaar vzw plaatste i.s.m. de Heemkundige Kring ‘Joris Matheussen’, het gemeentebestuur en de kerkfabriek infoborden bij de belangrijkste erfgoedelementen van Vorselaar. Op de zogenaamde ‘erfgoedborden’ staat achtergrondinformatie en geschiedenis van de monumenten of bezienswaardigheden. Ook bij de 14 Kapellekens werd er een erfgoedbord geplaatst.