header afbeelding

Vorselaar wint eerste Ethias award voor kinderarmoede


Vorselaar investeerde de voorbije (en komende) jaren met veel overtuiging in een sterk en breed welzijnsbeleid. Denk maar aan het kinderarmoedefonds en hulpFONDS dat is opgericht, de sociale campus die we gaan vormen bovenop het dienstencentrum dat we in 2012 hebben geopend (dit jaar vieren we dat 10-jarig jubileum). In de gemeente maar we staan ook echt een structurele, integrale aanpak voor:

  • Financiële ondersteuning (leefloon, budgetbegeleiding)
  • Vrije tijd & context rondom cliënten (netwerk versterken, vrijetijdsparticipatie, opstart van UiTPAS)
  • Gezondheid (start van multidisciplinaire preventieve gezondheidshuis PIOEN op 1 oktober)
  • Voeding (opstart de voorbije jaren van de sociale kruidenier, voedselbedeling, volgend jaar een nieuwe sociale campus met ook de integratie van strijkatelier en de tweedehands winkel van ‘t Kiertje)
  • Wonen (meer en kwaliteitsvolle sociale huisvesting; in juni opnieuw invulling van 19 nieuwe sociale woningen, vorig jaar al nieuwe sociale woningen in Huis Van Bockstal)
  • Psychologische ondersteuning(inzet van eigen gratis psycholoog bovenop andere dienstverlening die we samen met Neteland opnemen: bv. een gratis jurist, de vrijwilligerswerking, Huis van het Kind)
  • Werk (arbeidstrajectbegeleiders, activeringsdienst)
  • aanpak voor kindren & jongeren (samenwerking met scholen in een scholenplatform, outreachers via ARKTOS, jeugdwelzijnsoverleg, …)
  • acties voor senioren (ouderenbehoeftenonderzoek, huisbezoeken, werken aan vereenzaming, zorgzame buurten, aangepast vervoer en mindermobielencentrale, “gele doos”, “gemeente op schema”)

Als lokaal bestuur hebben we dus een geïntegreerde aanpak: de verdienste van onze medewerkers van de sociale dienst en natuurlijk ook van Chantal en de welzijnsschakel. De oprechte en hartelijke samenwerking die we mogen ondervinden, is ook voor ons als lokaal bestuur erg waardevol. We hadden eind vorig jaar een dossier ingediend (samen met 170 andere gemeenten) in het kader van de Ethias Youth Solidarity Awards. We werden gisteren tijdens de eerste editie laureaat voor onze aanpak inzake kinderarmoede. Dat is een pluim op de hoed van de medewerkers en alle vrijwilligers van ‘t Kiertje. Eerder deze maand werd nog een nieuw charter tussen het lokaal bestuur en ‘t Kiertje ondertekend. Daarin staan heel wat engagementen om verder te werken om armoede in te dijken.


>> De jury verwoordt het zo: ‘ Een voorbeeldaanpak op lokaal niveau om te strijden tegen kinderarmoede. Hun middelen stemmen overeen met hun ambities: ze beschikken niet alleen over voldoende geld, mankracht en een gestructureerde aanpak, maar hebben ook partnerschappen met alle relevante spelers. Ik bewonder hun inzet om zo coherent te werken’.

Lees ook het bijhorende persartikel!