header afbeelding

Gratis digitale pasfoto voor je identiteitskaart


Heb je een nieuw identiteitsdocument nodig? Voortaan kan je gratis digitale pasfoto’s laten maken door onze medewerkers op het gemeentehuis. De foto’s worden dan, samen met je vingerafdrukken en digitale handtekening, rechtstreeks opgeladen voor de aanmaak van je nieuwe kaart.

De apparatuur werd ons ter beschikking gesteld door de FOD Buitenlandse Zaken om de strijd tegen identiteitsfraude tegen te gaan.

De digitale foto’s kunnen gebruikt worden voor de aanvraag van een:

  • eID
  • elektronische verblijfskaart
  • kids-ID (vanaf 6 jaar)
  • internationaal paspoort

Je moet dus niet meer langs een fotograaf, het maken van de foto is gratis en de pasfoto voldoet aan alle vereiste voorwaarden!

De digitale foto’s kunnen NIET gebruikt worden voor de aanmaak van een rijbewijs of voor een kids-ID voor kinderen jonger dan 6 jaar.

De software van de FOD Mobiliteit is (nog) niet afgestemd op de nieuwe apparatuur. Voor het rijbewijs kan je de foto van je identiteitskaart overnemen. Wanneer je je rijbewijs nog wil omwisselen naar een kaartmodel én je hebt bovendien binnenkort een nieuwe eID nodig, dan raden wij aan om na het ontvangen van je nieuwe eID een aanvraag te doen voor een omwisseling van je rijbewijs zodat deze recente foto ook op je rijbewijs zal staan. Wanneer je je rijbewijs wil omwisselen en je hebt niet dadelijk een nieuwe eID nodig, raden we aan om een recente pasfoto mee te brengen.

Voor baby’s en jonge kinderen is het soms moeilijk om op een correcte manier een conforme foto te nemen omdat het voor hen moeilijker is om de aanwijzingen van de medewerker op te volgen (blijven zitten, recht vooruit kijken, …). Daarom raden wij aan om hiervoor toch langs te gaan bij een professionele fotograaf.

Wil je langskomen voor een nieuwe eID, verblijfskaart, kids-ID, paspoort of rijbewijs?

Maak dan een afspraak. Dit kan online of via 014 50 71 80.