header afbeelding

Opvangplaatsen en hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne


Heb jij een opvangplaats over?

De gemeenten kregen van de overheid een belangrijke taak om oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dat is onze morele plicht en doen we ook met véél overtuiging. Het is immers verschrikkelijk wat daar gebeurt. We hadden met zijn allen gehoopt dit nooit meer te moeten meemaken op onze eigen Europese continent.

We weten dat onze inwoners een warm hart hebben en steeds klaar staan voor iedereen! Dat bleek vroeger ook al vaak in solidariteitsacties. In Vorselaar wonen Oekraïense families en er zijn bovendien de voorbije week al vluchtelingen uit Oekraïne gehuisvest. De gemeente wil daar dus heel actief zijn rol in opnemen.

Als je dat wenst, kan je via dit formulier aangeven dat je over een opvangplaats beschikt. We volgen hier de oproep van de Vlaamse en federale overheid die in de media werd gelanceerd (#PlekVrij). We geven je gegevens door aan de overheid die de allocatie van de vluchtelingen doet. In principe hebben de opgevangen personen zelf wel recht op financiële ondersteuning, maar dit is afhankelijk van een individueel sociaal en financieel onderzoek. Je vangt de vluchtelingen op eigen verantwoordelijkheid op. Ondertussen werken we aan meer structurele huisvesting op langere termijn. Ook daarvoor kunnen mogelijke opvanglocaties worden voorgesteld.


Wil jij op een andere manier helpen?

Wil jij graag als vrijwilliger je steentje bijdragen en vluchtelingen helpen? Of in een collectieve opvang mee helpen als vrijwilliger? Je hoeft in dit geval dus geen opvangplaats ter beschikking stellen. Stel jezelf kandidaat!

Heb jij materiaal?

We maken momenteel een inventaris op met beschikbaar materiaal. Heb jij nog kleding, meubels, tv/pc , fietsen (tijdelijk gebruik) of ander materiaal dat jij wil schenken aan vluchtelingen die in Vorselaar verblijven? Laat het ons weten via dit formulier. Maak je beschrijving zo specifiek mogelijk! We geven je graag enkele voorbeelden:

  • Bedden, latoflex
  • Zetels en kasten
  • Keukengerief
  • Kleding meisje 10 jaar
  • Schoenen maat 42
  • Speelgoed 3 jaar
  • TV’s en PC’s
  • Fietsen

Wanneer we een specifieke vraag krijgen voor materiaal nemen we contact met jou op!


Meer info

De Federale overheid heeft de website gelanceerd om alle info over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren:

Een specifieke vraag voor de situatie in Vorselaar? Neem contact op met ocmw@vorselaar.be of via 014 50 74 89.