header afbeelding

Neervallende bladeren


De herfst is een gezellig seizoen met al haar schitterende kleuren. Onze groene gemeente biedt heel wat natuurpracht. Bij de herfst en deze natuur horen onvermijdelijk neervallende bladeren.

Het is voor het lokaal bestuur onmogelijk om alle bladeren op het openbaar domein op ieder moment volledig te ruimen. Onze groendienst probeert om, rekening houdend met de algemene veiligheid en beschikbare mensen, de locaties zoveel mogelijk proper te houden. Ieder jaar plaatsen we bovendien bladkorven op de Vorselaarse bermen. Zo kunnen bewoners neervallende bladeren van bomen op openbaar domein in de korven deponeren en moeten ze niet met het GFT-afval worden afgevoerd. In de korven mag uiteraard geen ander afval zoals gazonmaaisel, snoeihout en bladeren van privé-bomen gedeponeerd worden. Indien u erg veel bladeren heeft afkomstig van bomen op openbaar domein, kan u een bladkorf aanvragen. Wij bekijken de aanvragen per geval. Opgelet: voor neervallende bladeren afkomstig van bomen op privédomein plaatsen wij geen korven.

Waar kan u verder naartoe met bladeren?

  • Ze kunnen ingezameld worden in de groene container of op het recyclagepark. Maar ze vormen ook een uitstekende basis voor compost. Verzamel bladeren in uw compostbak en zie hoe snel ze verdwijnen.
  • Wie in de zomer veel grasmaaisel heeft, kan naast de compostbak een bladkorf plaatsen het gazon van de zomer met de bladeren van de herfst mengen voor een goede vertering in de bak.
  • Moet elk blaadje verwijderd worden? In plaats van kunstmest en chemicaliën in de tuin te strooien, is het misschien wel te overwegen om bladeren gewoon te laten liggen? Laat deze gerust als een mulchlaag in je bloemenperken liggen, leg ze op je moestuin, of laat ze op het gazon liggen. Ga als het droog is er even met uw grasmaaier over en geef uw gras en planten zo te eten. Dikke lagen bladeren kunt u best wel van uw gazon halen om verstikking te vermijden.