header afbeelding

Toelating & volmacht

Reistoelating minderjarigen

Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Wanneer het kind reist met een ouder, staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening voor echt te laten verklaren door de gemeente en deze schriftelijke toestemming mee op reis te nemen.

Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s) reist.

Belgische reizigers kunnen steeds navragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of er bijkomende documenten voor reizende kinderen nodig zijn. Zeker wanneer het kind alleen reist, is het aanbevolen te informeren bij de ambassade of het consulaat en de luchtvaartmaatschappij.

Je kan de reistoelating online aanvragen via het e-loket ofwel een afspraak maken met het loket burgerzaken om dit attest in het gemeentehuis te komen ophalen.

  • Voor wie: een van de ouders of voogd (bewijs van ouderlijke macht meebrengen) kan een reistoelating afhalen bij het gemeentebestuur van de woonplaats van de minderjarige(n).
  • Voorwaarden: een ouder of voogd krijgt de reistoelating betreffende zijn of haar minderjarig kind direct mee. Je plaatst je handtekening en vult het document ter plaatse in. De handtekening van de ouder wordt gewettigd door de ambtenaar.
  • Kostprijs: gratis.
  • Wat meebrengen: je identiteitskaart.

Meer info: http://diplomatie.belgium.be/

Volmacht

Via dit volmachtformulier kan iemand anders voor je bepaalde documenten afhalen en procedures in orde brengen op het gemeentehuis.