header afbeelding

Help je mee Aziatische hoornaars vangen?De opmars van de Aziatische hoornaar neemt toe, ook in onze gemeente. Deze invasieve wespensoort vormt een bedreiging voor onze bijen en de lokale biodiversiteit. Om de populatie in te perken en onze inheemse bijenvolken te beschermen, richten we ons op het vangen van koninginnen in het voorjaar, ook wel bekend als ‘spring trapping’. Koninginnen van de Aziatische hoornaar verlaten in maart hun nesten en zijn dan kwetsbaar tijdens hun zoektocht naar een geschikte plek om een nieuw nest te bouwen. Je vindt deze nesten vaak in tuinhuisjes, houtstapels of andere droge locaties in de nabijheid van mensen en water. Door vallen met lokstof op strategische plaatsen te plaatsen, kunnen we koninginnen vangen en zo het aantal nesten verminderen.

Help mee om hoornaars te vangen
Van maart tot half mei gaan we, samen met de imkersvereniging Imkers Neteland (Grobbendonk) en ’t Netebieke (Vorselaar), selectief voorjaarsvallen plaatsen op locaties waar vorig jaar Aziatische hoornaars werden waargenomen. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig.

Wil je een voorjaarsval in je tuin plaatsen en meewerken aan het vangen van Aziatische hoornaarkoninginnen? Meld je dan aan via het webformulier of stuur een mailtje naar sis.vekemans@hotmail.com (’t Netebieke Vorselaar). De imkers zullen de vallen op strategische plaatsen uitzetten en geven je de juiste instructies voor het gebruik en de opvolging van de vangst.

> Info: sis.vekemans@hotmail.com, 0498 44 45 62