Eretitels
Vorselaar: kom op tegen kanker-gemeente
Dankzij de inzet van ongelooflijk veel mensen in Vorselaar mogen we ons sinds 14 september 2015 Kom op tegen Kanker-gemeente noemen. Bedankt aan iedereen voor zijn steun, op welke manier dan ook! Op deze pagina vind je alvast enkele van onze succesvolle acties!
- 15 oktober 2015: Alle personeelsleden van gemeente en OCMW dragen een geel lintje als teken tegen Kanker.
- Oktober is de borstkankermaand. We spenderen hier extra aandacht aan in onze infokanalen. Enkele jaren geleden was er een tentoonstelling over Borstkanker te bezichtigen in het gemeentehuis.
- 18, 19 en 20 september 2015: Tijdens het plantjesweekend worden meer dan 1000 azalea’s verkocht t.v.v. K.O.T.K.
- 17 mei 2015: de 1000 km van Kom op tegen Kanker was te gast in Vorselaar.
- 17 mei 2015: de Langste Erehaag van het Land stond in Vorselaar.
Vorselaar: gemeente tegen zinloos geweld
De gemeente profileert zich na een besluit in oktober 2011 als een “gemeente tegen zinloos geweld”.
Vorselaar: een vredesgemeente
De gemeente keurde op 4 oktober 2010 de intentieverklaring van Vorselaar als vredesgemeente goed.
Vorselaar: FairTrade gemeente
FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken. Om die titel te verwerven, moet een gemeente voldoen aan zes criteria. Samengevat komt het erop neer dat een trekkersgroep voedingszaken, warenhuizen, lokale horeca, verenigingen, bedrijven, media én gemeentebestuur aanzet om eerlijke handel te ondersteunen en te promoten. Sinds 2008 mogen we onszelf trots FairTradegemeente noemen.
De inspanningen die onze gemeente levert situeren zich op verschillende niveaus. Personeel en bezoekers drinken eerlijke koffie en thee en op recepties of vieringen wordt FairTrade wijn of fruitsap aangeboden. Ook voor het geschenkje bij huwelijken of de viering van de medewerkers wordt aan producten met het keurmerk Max Havelaar gedacht. Bij nieuwe openbare aanbestedingen nemen we duurzaamheidscriteria in overweging en er wordt werk gemaakt van een duurzaam energiebeleid. De trekkersgroep slaagde erin om winkels en horecazaken te overtuigen om eerlijke producten te verkopen. Ook de scholen en verenigingen toonden hun engagement ten volle.
Voor meer info kan je surfen naar fairtradegemeenten.be.
Vorselaar: solidair
Vorselaar is een warme en betrokken gemeente met speciale aandacht voor diegenen die het moeilijk hebben. Ook de Noord-Zuidproblematiek laat ons niet onbewogen. In onze gemeente wordt het Noord-Zuid en solidariteitsbeleid mee bepaald en gedragen door de inwoners van onze gemeente. Lokale verenigingen die activiteiten of campagnes opzetten i.v.m. ontwikkelingssamenwerking en solidariteit worden daadwerkelijk ondersteund. Samen met organisaties die bezig zijn met deze problematieken willen we informeren en sensibiliseren.
Ontwikkelingssamenwerking en solidariteit zijn een onderdeel van een algemeen beleid voor duurzame ontwikkeling. Duurzame ontwikkeling heeft als doel tegemoet te komen aan de noden van de huidige generaties zonder die van de toekomstige generaties op het spel te zetten. Dat betekent werken aan welvaart en welzijn voor ons allemaal, maar wel zo dat ook onze kinderen, kleinkinderen en verdere generaties daarvan zullen kunnen genieten. Duurzame ontwikkeling tracht economische ontwikkeling, ecologische draagkracht en sociale rechtvaardigheid met elkaar te verzoenen.
Gemeente Vorselaar
Markt 14
2290 Vorselaar
014 50 11 01
info@vorselaar.be
Afspraak
Deze dienst werkt op afspraak.