header afbeelding

Corona

Kom alles te weten over de vaccinatiecampagne.

Raadpleeg onmiddellijk de huidige maatregelen.

Nieuws

26/11 – Overlegcomité legt bijkomende verstrengingen op: nachtleven dicht, sluitingsuur voor horeca en verbod op private bijeenkomsten binnen

Vandaag kwam het Overlegcomité vervroegd samen om bijkomende coronamaatregelen te nemen. Deze extra richtlijnen zijn nodig om de hoge besmettingscijfers zo snel mogelijk terug te dringen. De maatregelen gelden voor drie weken en gaan in vanaf zaterdag 27 november. Enkel de bijkomende maatregel voor publieke evenementen gaat pas in vanaf maandag 29 november. 

Private bijeenkomsten binnen worden de komende drie weken verboden. Dit met uitzondering van huwelijksfeesten en koffietafels, mits afstand, mondmasker en het gebruik van een Covid Safe Ticket vanaf 50 personen binnen. Ook thuis mag je nog steeds mensen ontvangen. Hou het aantal wel beperkt.

Cafés en restaurants
moeten om 23u de deuren sluiten. Enkel zittend consumeren is toegestaan. Je mag bovendien maximaal met zes personen aan een tafel zitten. Enkel voor gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen geldt een uitzondering. Ook nachtwinkels moeten om 23u sluiten.

Het nachtleven (discotheken, dancings) sluit opnieuw tijdelijk de deuren.

Publieke evenementen kunnen binnen nog wel doorgaan, maar alleen met een zittend publiek. Ook hier blijft het Covid Safe Ticket vanaf 50 personen en de mondmaskerplicht behouden.

Sportwedstrijden en -trainingen kunnen indoor plaatsvinden maar dan zonder publiek. Een speler jonger dan 19 jaar mag wel vergezeld worden door de ouders.

In het onderwijs en in de jeugdsector komen bijkomende maatregelen. Hierover wordt later beslist.

Telewerken blijft, zoals beslist tijdens het vorig Overlegcomité, nog steeds verplicht op alle plaatsen waar dit kan. Tot 19 december moet je vier dagen thuiswerken (met één week verlengd). Vanaf 20 december drie dagen. 

Verder is het belangrijk volgende drie richtlijnen te volgen:

 • Beperk je contacten en wees voorzichtig met kwetsbare personen. Toch afspreken? Doe dit dan bij voorkeur buiten, in open lucht.
 • Gebruik zelftesten vooraleer je mensen ontmoet en draag je mondmasker.
 • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Op woensdag 15 december komt het overlegcomité opnieuw samen om de maatregelen te evalueren.

Afspraak voor vaccin, test of Covid Safe Ticket nodig?

De afgelopen dagen was het zeer druk in het callcenter van het vaccinatiecentrum. Ook de onthalen van de verschillende gemeenten in onze eerstelijnszone krijgen steeds vaker telefoon. Dat kan voor wachtrijen aan de telefoon zorgen. We zetten daarom graag alles nog eens op een rijtje.

Uitnodiging voor vaccinatie

Wanneer je een uitnodiging voor je vaccinatie ontvangt, leg je online een afspraak vast. Dat doe je op de website van laat je vaccineren met de code in jouw uitnodiging. Kan je online geen afspraak maken, neem dan contact op met het callcenter van het vaccinatiecentrum via 014 80 09 80. Het callcenter is elke werkdag open tussen 9u en 12u30. Krijg je een derde prik, dan open je in de Corona Safe-app best nog twee weken het certificaat van jouw tweede vaccinatie. De app kan rood kleuren tot 14 dagen na de derde vaccinatie (of tweede vaccinatie bij het Johnson&Johnson-vaccin).

Extra prikdagen in Lichtaart en Olen

De Eerstelijnszone Middenkempen organiseert ook twee extra prikdagen voor iedereen die een uitnodiging ontvangt. Deze lokale prikdagen komen er speciaal voor mensen die moeilijk in het vaccinatiecentrum in Grobbendonk geraken.

 • op dinsdag 30 november van 13u tot 19u in het ontmoetingscentrum van Lichtaart (Schoolstraat 31, Kasterlee). Opgelet: deze prikdag is helemaal volzet.
 • op maandag 6 december van 13u tot 19u in Olen, ontmoetingscentrum De Vrede (Lichtaartseweg 131, Olen)

Je moet voor de extra prikdagen een afspraak maken bij het callcenter van het vaccinatiecentrum via 014 80 09 80. Het callcenter is elke werkdag open tussen 9u en 12u30.

Mogelijk volgen er nog extra prikdagen in andere gemeenten van de eerstelijnszone. Volg daarom zeker onze communicatiekanalen.

We herinneren je er ook graag aan dat het callcenter van het vaccinatiecentrum volledig werkt op vrijwilligers. Zij zetten zich al een jaar lang belangeloos in om iedereen zo goed en snel mogelijk te helpen. Een vriendelijk woord kan dus zeker geen kwaad.

Corona Safe Ticket

Je kan je Corona Safe Ticket op verschillende manieren aanvragen.

 • Via de telefoon: tel. 078 78 78 50, op weekdagen van 9u tot 19u en op zaterdag van 10u tot 18u.
 • Online via www.mijnburgerprofiel.be, www.mijngezondheid.be, www.myhealthviewer.be. Hiervoor heb je Itsme, of een kaartlezer en je identiteitskaart nodig.
 • Op je smartphone via de CovidSafeBe-app in de Google Play Store of in de Apple App Store.
 • Lukt het aanvragen echt niet, en je kent de pincode van je eID? Kom dan op maandag- of dinsdagnamiddag tussen 13u30 en 15u30, zonder afspraak even langs op het gemeentehuis. Een medewerker van de dienst Burgerzaken helpt je verder. Heb je je pin- of pukcode van je eID niet meer? Maak dan eerst een afspraak om deze terug aan te vragen! (duurt + 2 weken). Vraag ondertussen eventueel je CST al telefonisch aan.

Doe de corona-zelfevaluatie!

Twijfel je of je een coronatest nodig hebt? Je kan nu een vragenlijst invullen en zo inschatten of een dergelijke test zinvol is. Je hoeft dus niet meer naar je huisarts te bellen.

Als uit de vragenlijst blijkt dat je een test nodig hebt, dan kan je zelf een code voor een afspraak aanmaken. Met deze code kan je op mijngezondheid.be een afspraak maken in een testcentrum.

Deze vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of je gezondheidstoestand snel achteruit gaat, neem dan altijd contact op met een arts.

Testcentrum Teunenberg werkt enkel op afspraak

De afgelopen weken kwamen er regelmatig mensen zonder afspraak naar het testcentrum van Teunenberg in Olen. Zij stonden voor een gesloten deur of konden niet ingepland worden. Je kan een afspraak maken via www.mijngezondheid.be en de code die je ontvangt na het doorlopen van de hierboven vermelde vragenlijst.

Overlegcomité: voortaan brede mondmaskerplicht en verplicht telewerk

Het overlegcomité heeft vandaag nieuwe coronamaatregelen bekend gemaakt. Deze bijkomende regels moeten ervoor zorgen dat het aantal besmettingen zo snel mogelijk daalt. De maatregelen gaan in op zaterdag 20 november en duren tot 28 januari.

Veilige afstand en beperking sociale contacten

 • Beperk je contacten zoveel mogelijk of spreek buiten af. 
 • Hou afstand.
 • Draag een mondmasker.
 • Ventileer binnenruimtes en investeer in CO2-meters..

Brede mondmaskerplicht

Je moet een mondmasker dragen in de volgende situaties:

 • op het openbaar vervoer en georganiseerd collectief vervoer
 • bij contactberoepen
 • in zorginstellingen
 • in horeca-zaken
 • bij evenementen, zowel binnen als buiten, ongeacht de grootte van het evenement
 • in winkels en winkelcentra
 • in publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven en, overheidsbesturen
 • in publieke gebouwen en gerechtsgebouwen
 • in bibliotheken, spelotheken en mediatheken
 • in publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector
 • in fitnesscentra
 • in gebouwen voor de erediensten

De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 10 jaar. In Vlaanderen is de mondmaskerplicht verplicht vanaf het 5de leerjaar.

Het mondmasker mag worden afgezet om zittend te eten en te drinken, of wanneer het dragen onmogelijk is door de aard van de activiteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Covid Safe Ticket+

Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. Het Ticket geeft toegang geeft tot evenementen en de horeca.

Op plaatsen en evenementen waar het Covid Safe Ticket van toepassing is, is voortaan ook het mondmasker verplicht. 

 Het Covid Safe Ticket + mondmasker wordt verplicht voor:

 • evenementen en bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten
 • horeca, inclusief private bijeenkomsten
 • schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema’s, musea en (indoor) pret- en themaparken.
 • Discotheken en dancings die geen verplichte mondmaskerdracht willen, moeten hun bezoekers verplichten het Covid Safe Ticket te combineren met een zelftest. 

Verplicht telewerk

 • Telewerk wordt verplicht op alle plaatsen waar dit kan. Tot 12 december moet je vier dagen per week thuiswerken, vanaf 13 december drie dagen.

Veralgemeende extra vaccinatie

 • Voor iedereen die volledig gevaccineerd is, komt er zo snel mogelijk een extra vaccinatie.

Begin januari komt het Overlegcomité opnieuw samen om de maatregelen te evalueren.

Prikdag op 30 november

De eerstelijnszone Middenkempen organiseert op dinsdag 30 november een prikdag in het ontmoetingscentrum van Lichtaart (Schoolstraat 31). Elke 65-plusser die reeds een uitnodiging ontving voor een derde prik en woont in een van de gemeentes van de eerstelijnszone (Grobbendonk, Herenthout, Herentals, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar), kan die dag in Lichtaart gevaccineerd worden. Interesse? Je moet eerst een afspraak maken bij het callcenter van de eerstelijnszone via het nummer 014 80 09 80. Het callcenter is elke werkdag geopend tussen 9u en 12u30.

Ook 12-jarigen die een uitnodiging kregen voor hun eerste prik, of mensen die hun eerste of tweede prik gemist hebben, kunnen die dag een afspraak maken.

Meer info: vaccinatie@elzmiddenkempen.be, 014 80 09 80 (callcenter elke werkdag tussen 9u en 12u30)

Vragenlijst

Je kan nu door een vragenlijst in te vullen inschatten of een coronatest zinvol is. Heb jij of de persoon voor wie je de vragenlijst invult milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, dan kan je na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen.

Met de aangemaakte code kan je dan een afspraak maken om bij een testcentrum langs te gaan via www.mijngezondheid.be. Je moet een (elektronische) afdruk van deze ingevulde vragenlijst kunnen voorleggen om de test te laten afnemen.

Let op: deze vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of je gezondheidstoestand snel achteruit gaat, neem dan altijd contact op met een arts.

Problemen met het bekomen van je Corona Safe Ticket (CST)?

Vanaf deze maand heb je op café, op restaurant en in de fitness een geldig Covid Safe Ticket nodig. Ook bij sommige publieke evenementen kan men je coronapas vragen.

Je kan je CST op verschillende manieren opvragen:

Help jij je grootouders, vrienden en buren een handje, mocht het hen niet lukken? Een grote dankjewel!

Lukt het aanvragen echt niet, en je kent de pincode van je eID?

Kom dan op maandag- of dinsdagnamiddag tussen 13u30 en 15u30, zonder afspraak even langs op het gemeentehuis. Een medewerker van de dienst Burgerzaken helpt je verder.

Heb je je pin- of pukcode van je eID niet meer? Maak dan eerst een afspraak om deze terug aan te vragen! (duurt + 2 weken). Vraag ondertussen eventueel je CST al telefonisch aan.

COVID Safe Ticket (CST)

Wie kan een een COVID Safe Ticket aanvragen?
Iedereen ouder dan 12 jaar (°2009) kan een CST aanvragen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen zonder bijkomende controle het evenement bijwonen.

Hoe kan ik een COVID Safe Ticket aanvragen?
Je kan je CST digitaal opvragen via de officiële CovidSafeBE-app op je mobiele toestel en
via Mijn gezondheidMy Healthviewer en Mijn Burgerprofiel. Hou je identiteitskaart, pincode en kaartlezer bij de hand of log in via de itsme®-app. Een papieren CST kan je aanvragen via de helpdesk 078 78 78 50 (weekdagen van 9u tot 19u). Hou hierbij wel rekening met een wachttijd van 1 week tussen je aanvraag en de ontvangst.

Wat is een geldig Covid Safe Ticket?
Om een geldig Covid Safe Ticket te kunnen aanvragen, moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

 • Je hebt een vaccinatiecertificaat (je bent meer dan 2 weken volledig gevaccineerd);
 • Je hebt een herstelcertificaat dat minder dan 6 maanden oud is (je bent genezen van een besmetting met Covid-19);
 • Je hebt onlangs negatief getest op een PCR-test (enkel geldig op de dag van de test plus de eerste twee dagen daarna);
 • Je hebt onlangs negatief getest op een snelle antigeentest (enkel geldig op de dag van de test, en de eerste dag daarna).

Hoe krijg ik toegang tot een evenement?
Bij elke toegang tot het evenemententerrein zal een controleur je vragen je identiteitskaart en je Covid Safe Ticket te tonen. Dat kan ofwel het certificaat zijn in je CovidSafeBE-app, ofwel een afgedrukte versie. De controleur gaat via een officiële scan-app na of je certificaat geldig is.

Hoe zit het met mijn privacy?
Bij het scannen van je CST worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel je naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of je certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is).

Meer info: www.covidsafe.be

Huidige maatregelen (27 november)

Hygiëne en veiligheidsafstand

 • Was je handen en geef geen hand of kus bij een begroeting.
 • Doe je activiteit vooral in open lucht. Verlucht binnenruimtes zo veel mogelijk.
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen voor mensen uit de risicogroepen (ouderen, mensen met ademhalingsproblemen).
 • Hou anderhalve afstand van elkaar.
 • Tien basisregels
  • Laat je vaccineren. Hoe meer mensen gevaccineerd, hoe veiliger voor ons allemaal.
  • Was regelmatig je handen. Volg ook de overige hygiëneregels zoals bij het hoesten of niezen.
  • Ziek of symptomen? Blijf thuis en neem contact met je huisarts.
  • Test jezelf als je nog niet gevaccineerd bent. Je vindt een zelftest bij de apotheker.
  • Kies voor buiten. Want buiten is het veiliger.
  • Kleiner is fijner. Een groep van vijf is veiliger dan een groep van vijftig.
  • Verlucht en ventileer binnenruimtes. Zo vermijd je een viruswolk binnen.
  • De veiligheidsafstand van 1,5 m is de norm, behalve voor de uitzonderingen die uitdrukkelijk in het ministerieel besluit zijn bepaald. Wie deze veiligheidsafstand niet kan respecteren, draagt een mondmasker.
  • Hou het ook op reis veilig. Download het digitaal coronacertificaat, gebruik je corona-app en informeer je over lokale regels.

Familie en vrienden

 • Je mag thuis (binnen/buiten) zoveel mensen ontvangen als je wilt. Hou het aantal wel beperkt.

Mondmaskers

Je moet een mondmasker dragen in de volgende situaties:

 • op het openbaar vervoer en georganiseerd collectief vervoer
 • bij contactberoepen
 • in zorginstellingen
 • in horeca-zaken
 • bij evenementen, zowel binnen als buiten, ongeacht de grootte van het evenement
 • in winkels en winkelcentra
 • in publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven en, overheidsbesturen
 • in publieke gebouwen en gerechtsgebouwen
 • in bibliotheken, spelotheken en mediatheken
 • in publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector
 • in fitnesscentra
 • in gebouwen voor de erediensten

De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 10 jaar. In Vlaanderen is de mondmaskerplicht verplicht vanaf het 5de leerjaar.

Het mondmasker mag worden afgezet om zittend te eten en te drinken, of wanneer het dragen onmogelijk is door de aard van de activiteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Verplaatsen in België

 • Je mag vrij rondreizen in België.
 • Gebruik je het openbaar vervoer? Dan moet je een mondmasker dragen. 

Op vakantie in het buitenland

 • Iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, moet het Passenger Locator Form invullen.
 • Check de website van Diplomatie Belgium voor de situatie ter plaatse.
 • Opgelet: elk land heeft haar eigen maatregelen. Check deze voor vertrek.
 • Als blijkt dat je in quarantaine moet, of een test moet afleggen, ontvang je daarover een sms. Heb je deze sms ontvangen? Neem dan eerst contact op met je huisarts. Hij of zij maakt voor jou een afspraak bij het triagecentrum.
 • Alle regels over reizen zijn verzameld op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Reizigertesten

Ik ga op reis en heb een test nodig, wat nu?

Als bovenstaande mogelijkheden uitgeput zijn, richt je je tot je huisarts. Die kan nagaan of je pre-travel testen kan ingeboekt worden in een triagecentrum waar een beperkt aantal tijdsloten worden voorzien.

Werk

 • Telewerk wordt verplicht op alle plaatsen waar dit kan. Tot 19 december moet je vier dagen per week thuiswerken, vanaf 20 december drie dagen.

Winkels & andere

 • Er is geen beperking meer op het aantal mensen met wie je kan winkelen.
 • Een mondmasker is verplicht.
 • Het nachtleven (discotheken, dancings) is opnieuw tijdelijk gesloten.

Lokaal dienstencentrum Sprankel!

 • LDC Sprankel! controleert elke gebruiker van de cafetaria of dorpsrestaurant of hij/zij 2x gevaccineerd is. Het coronacertificaat op je gsm of op papier wordt elke keer opgevraagd en gescand (regels horeca)
 • Je draagt opnieuw een mondmasker tot je aan de tafel zit en bij elke verplaatsing in de zaal, gangen en toilet… Dit geldt voor het lokaal dienstencentrum en voor de serviceflats.  
 • Wij vragen om je naam en contactgegevens door te geven bij het binnenkomen, omdat wij mede verantwoordelijk zijn voor contacttracing bij een besmetting bij onze gebruikers..
 • Ontsmet je handen wanneer je binnenkomt en buitengaat.
 • Wij verluchten de zalen extra en reinigen contactpunten. De tafels worden na gebruik elke keer gereinigd.
 • Wanneer je je ziekjes voelt, kan je niet naar de cafetaria of een activiteit komen.
 • Dorpsrestaurant, cafetaria en activiteiten gaan door!

Horeca

 • Je kan enkel binnen op café, restaurant en naar de fitness op vertoon van een Covid Safe Ticket + mondmasker. Zit je op het terras? Dan is een CST niet nodig. Zit je op het terras en moet je even naar binnen (toilet, betaling)? Zet je mondmasker op.
 • Ook het horecapersoneel en medewerkers van fitnesszaken dragen verplicht een mondmasker. 
 • Horeca moet om 23u de deuren sluiten. Enkel zittend consumeren is toegestaan. Je mag bovendien maximaal met 6 personen aan een tafel zitten. Enkel voor gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen geldt een uitzondering. Ook nachtwinkels moeten om 23u sluiten.
 • Take away is mogelijk. Bekijk de lijst van Vorselaarse handelaars met aangepast aanbod!

Evenementen

Op plaatsen en evenementen waar het Covid Safe Ticket van toepassing is, is voortaan ook het mondmasker verplicht. 

 Het Covid Safe Ticket + mondmasker wordt verplicht voor:

 • evenementen en bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten
 • publieke evenementen kunnen binnen nog wel doorgaan, maar alleen met een zittend publiek. 
 • horeca
 • schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema’s, musea en (indoor) pret- en themaparken.
 • Discotheken en dancings die geen verplichte mondmaskerdracht willen, moeten hun bezoekers verplichten het Covid Safe Ticket te combineren met een zelftest. 

Private bijeenkomsten binnen zijn verboden. Dit met uitzondering van huwelijksfeesten en koffietafels, mits afstand, mondmasker en het gebruik van een Covid Safe Ticket vanaf 50 personen binnen.

 • Organiseer je zelf een evenement ? Doe een scan met het COVID Event Risk Model, en vraag toestemming aan het gemeentebestuur.

Sport

Skatepark

Het skatepark is open. Om het samen veilig te houden, zetten we de regels even op een rijtje:

 • Houd 1,5m afstand.
 • Te druk? Kom dan een volgende keer terug.
 • Wissel geen materiaal uit.

Jeugd

Specifiek voor de jeugdsector zijn er protocollen die men kan raadplegen via deze link.

Religie

 • Er gelden geen specifieke regels meer voor deze diensten en ceremonies.

Goed om te weten

Quarantaineregels in een notendop

De laatste weken neemt het aantal nieuwe coronabesmettingen fors toe en heel wat mensen zitten in een verplichte quarantaine. Het is erg belangrijk dat iedereen tijdens de quarantaine deze 10 regels strikt opvolgtt:

 1. Draag altijd een mondmasker.
 2. Blijf huis. Laat anderen je boodschappen doen. Ga enkel in nood zelf naar de apotheek, de dokter of de supermarkt.
 3. Laat geen andere personen in je huis.
 4. Je mag niet op bezoek.
 5. Je mag in je tuin of op je terras zitten.
 6. Meet 2x per dag je temperatuur. Bij symptomen, verwittig je huisarts.
 7. Ventileer voldoende (ramen open).
 8. Poets elke dag wat je veel aanraakt (bv. deurklinken, keuken, badkamer).
 9. Gebruik andere spullen (vb. handdoeken, bestek, ..) dan je huisgenoten.
 10. Gebruik een ander toilet of andere badkamer dan je huisgenoten, als het kan.

Als je kan thuiswerken, moet je thuiswerken en kan je dus blijven werken. Kan je niet thuiswerken, vraag dan een attest aan de dokter.

Heb je vragen over je quarantaine of weet je niet precies wat wel of niet mag? Of heb je hulp nodig tijdens je quarantaine (boodschappen, apotheker, …)? Aarzel niet en neem contact op via zorg@vorselaar.be of 014 50 74 89.

Covid-19 testcentrum op Teunenberg

Sinds 12 november is er een nieuw Covid-19 testcentrum op het voormalige militair domein Teunenberg in Olen. Je kan er enkel terecht op afspraak. De huisartsenkring Zuiderkempen richtte het testcentrum initieel op voor de gemeenten van Neteland (Herentals, Herenthout, Olen, Grobbendonk en Vorselaar), Lille, Kasterlee en Westerlo. Bewoners uit andere gemeenten zijn ook welkom.

Extra testcapaciteit nodig door aanpassing teststrategie

Vanaf vandaag, 23 november, wordt de teststrategie in ons land aangepast. Iedereen wie een hoogrisicocontact heeft gehad maar geen symptomen heeft, zal ook getest worden.

Test pas mogelijk na ontvangst code

Je kan pas een afspraak voor een test maken wanneer je een 16-cijferige code ontvangt per SMS of via je huisarts.

Deze code kan je ontvangen in volgende situaties:

 • Wanneer je een hoogrisicocontact hebt gehad.
 • Op initiatief van een bedrijfsarts, schoolarts …
 • Wanneer je terugkeert uit een rode zone. Na terugkeer moet je een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Op basis van de ingevulde informatie kan het zijn dat je een code ontvangt.
 • Wanneer je huisarts na een risico-analyse bepaalt dat je getest moet worden.

De test mag niet te vroeg in je quarantaine vallen, want dan zou je een beginnende ziekte kunnen missen. Meestal moet de test gepland worden op de 7e dag na je hoogrisicocontact. Als je bij het ontvangen van de code geen duidelijke datum voor een test gekregen hebt, vraag dat dan aan je huisarts.

Hoe maak ik een afspraak voor een test?

Je kan online een afspraak maken via deze website. Heb je geen computer of internetverbinding? Dan kan je hulp vragen aan een kennis. Je huisarts kan ook een afspraak maken voor jou. Als het niet lukt om digitaal een afspraak te boeken, neem dan contact op met je huisarts. Zonder afspraak vooraf kan je niet getest worden!

Waar vind ik het resultaat van mijn test?

 • Via  www.mijngezondheid.be.
  • Meld je aan en kies voor de rubriek Covid-19. Klik vervolgens op Uitslag van mijn Covid-test of op een van de links die eronder verschijnen.
  • In sommige gevallen via SMS
 • Via de app Coronalert, wanneer je bij je testaanvraag de 16-cijferige code hebt doorgegeven via je app.
 • Via je huisarts, wanneer je geen toegang hebt tot www.mijngezondheid.be of de app.

Quarantaine-attest

Quarantaine betekent dat je je preventief afzondert, om een mogelijke verspreiding van het coronavirus te beperken. Wanneer je in quarantaine moet, kan je online een quarantaine-attest aanvragen. De officiële geldigheidsduur van het quarantaine-attest is 10 dagen.

Download de coronalert-app

Vanaf nu kan je de app Coronalert downloaden. Deze gratis en eenvoudig te gebruiken app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft, ook als je die niet persoonlijk kent. Coronalert draagt zo bij tot een snellere, krachtige contactopsporing.

Hoe werkt de app?
Was je in contact met een besmet persoon?  Zat je bijvoorbeeld samen op de trein, op de metro of op café? Was de afstand minder dan 1,5 meter en duurde het contact langer dan 15 minuten? 

Dankzij Coronalert kan je automatisch een waarschuwing krijgen als je in contact kwam met een besmette persoon. Tenminste als de andere persoon ook Coronalert gebruikte toen jullie in contact kwamen. Dit gebeurt anoniem. Je weet niet wie het is en niet waar of wanneer er contact was, maar wel dat er een risico op besmetting is.

Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen. Zo ben je meteen op de hoogte en kan je sneller je voorzorgen nemen om anderen te beschermen als je positief test. Laat de code van je app registreren wanneer de arts de test voorschrijft, of voer zelf je testcode in.

Hoe installeer je de app?

 • Download de app via je App Store of Google Play.
 • Installeer de app en geef zeker toestemming om Bluetooth te gebruiken.

Meer info: www.coronalert.be

Informatie van de overheid