header afbeelding

Corona

Kom alles te weten over de vaccinatiecampagne.

Raadpleeg onmiddellijk de huidige maatregelen.

Nieuws

80-plussers krijgen mogelijkheid tot tweede booster

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid besliste dat alle bewoners van woonzorgcentra en alle personen vanaf 80 jaar een tweede boostervaccinatie kunnen krijgen, indien zij dit wensen én de minimumtermijn van 4 maanden na het vorig boostervaccin voldaan is.

 • Wie in een woonzorgcentrum woont, kan ter plaatse de boosterprik krijgen. Samen met het WZC mogen ook de bewoners van de assistentiewoningen, ouder dan 80, mee gevaccineerd worden.
 • Alle thuiswonende 80-plussers krijgen vanaf deze week een uitnodiging voor een tweede booster.

80-plussers uit Herentals, Grobbendonk, Vorselaar en Herenthout kunnen voor deze boosterprik terecht in Herentals op donderdag 2 juni en vrijdag 3 juni, in het lokaal tussen AZ Herentals en het Oud Gasthuis. Er staat duidelijke bewegwijzering. Je kan de parking van het ziekenhuis gebruiken. Na vaccinatie ontvang je een uitrijkaartje voor de parking.

Hoe een afspraak maken?

Met de code in je uitnodigingbrief kan je online een afspraak maken. Lukt het niet online? Vanaf woensdag is het callcenter elke werkdag bereikbaar tussen 9 en 16 uur.* Je kan ook een mail sturen naar vaccinatie@elzmiddenkempen.be.

*Het callcenter is gesloten op 26 en 27 mei, en op pinkstermaandag 6 juni 2022.

 Waarom een tweede boosterprik voor 80-plussers?

Deze tweede booster wordt als voorzorg aangeboden aan deze oudere doelgroep omdat deze personen:

 • het meest kwetsbaar zijn om ernstig ziek te worden van COVID-19.
 • als eerste de eerdere booster kregen, waardoor er bij deze doelgroep al meer tijd is verstreken sinds hun laatste immuniteitsboost.

Meer weten? Check www.laatjevaccineren.be/boostervaccinatie

Vaccinaties Eerstelijnszone Middenkempen vanaf april in AZ Herentals

Eind maart sloot het vaccinatiecentrum in Grobbendonk. Wie nog gevaccineerd wenst te worden, zal één keer per maand in AZ Herentals terechtkunnen. Dit telkens op een vrijdagnamiddag en -avond.

Het ziekenhuis van Herentals stelt de locatie ter beschikking maar heeft zelf geen toegang tot de agenda van de afspraken. Hoe je een afspraak kan maken, lees je hieronder.

Wanneer kan je gevaccineerd worden in AZ Herentals?

 • Vrijdag 20 mei 2022
 • Vrijdag 24 juni 2022
 • Vrijdag 15 juli 2022
 • Vrijdag 26 augustus 2022

Hoe je afspraak inplannen?

 • Heb je een geldige vaccinatiecode? Boek je afspraak via https://covidvaccin.doclr.be/
 • Heb je geen geldige vaccinatiecode? Stuur een mailtje naar vaccinatie@elzmiddenkempen.be met vermelding van je rijksregisternummer, of bel naar het callcenter via 014 80 09 80 (elke werkdag tussen 9 en 11 uur).

Waar bevindt zich het vaccinatiecentrum in AZ Herentals?

Je vindt het vaccinatiecentrum in AZ Herentals aan blok K, op het gelijkvloers. Er staat duidelijke bewegwijzering. Parkeren doe je gratis, je ontvangt in het vaccinatiecentrum een parkeerkaartje.

Vragen?

 • Lukt het niet je afspraak in te boeken? Het callcenter is elke werkdag bereikbaar van 9 tot 11 uur via 014 80 09 80. Bel hiervoor niet naar AZ Herentals. De medewerkers van het ziekenhuis hebben geen toegang tot het afsprakensysteem.
 • Heb je algemene vragen rond vaccineren? Neem dan contact op met het nummer 1700.

Testcentrum Teunenberg sluit op 25 maart

Het testcentrum op domein Teunenberg sluit op vrijdagavond 25 maart de deuren. De sluiting komt er met het oog op het aangepast testbeleid en de sterk verminderde vraag naar PCR-testen.

In het testcentrum konden inwoners uit Neteland, Lille, Kasterlee en Westerlo de voorbije maanden terecht voor een coronatest.

De huisartsenkring Zuiderkempen richtte in november 2020 het testcentrum aan het voormalig militair domein Teunenberg op om de huisartsen te ontlasten bij de hoge vraag naar testen. Ze kregen hierbij ondersteuning van de lokale besturen. Meer dan 40.000 mensen kwamen inmiddels langs voor een PCR-test. Nu de pandemie stilaan over haar hoogtepunt is en het aantal testen afneemt, is extra testcapaciteit niet langer nodig. Het testcentrum Teunenberg sluit daarom op vrijdag 25 maart om 15.00 uur de deuren.

Testcentrum Geel

De sluiting van het testcentrum in Olen betekent niet dat inwoners voortaan aan hun lot worden overgelaten. De huisartsenkring Zuiderkempen slaat immers de handen in elkaar met het testcentrum aan het ziekenhuis in Geel. Deze samenwerking heeft als voordeel dat er efficiënter en vanuit één centraal gelegen locatie kan gewerkt worden.

 • In het testcentrum van Geel kunnen nu ook mensen uit Neteland, Lille, Kasterlee en Westerlo terecht voor een test. Via www.mijncoronatest.be kan je een code aanmaken om er vervolgens een afspraak in te plannen. Ook in omliggende labo’s kan via die weg een PCR-test ingepland worden.
 • Bij verschillende apotheken in de buurt is er na afspraak via www.apotheek.be nog steeds een mogelijkheid voor een snelle antigeentest. Twijfel je of je symptomen hebt die mogelijk op Corona kunnen wijzen? De vragenlijst op  www.mijncoronatest.be helpt je inschatten of een coronatest al dan niet zinvol is.

Hulp nodig

Voor vragen over het coronavirus, testing en quarantaine kan je van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u terecht op de algemene COVID-19-infolijn van de overheid op het nummer 0800 14 689.

Code geel: de meeste coronaregels, waaronder het Covid Safe Ticket en de beperkingen voor evenementen verdwijnen

Deze namiddag kwam het Overlegcomité bijeen om de coronamaatregelen opnieuw te versoepelen. Op maandag 7 maart schakelt de coronabarometer van code oranje naar code geel.

Wat betekent code geel?

 • Het Covid Safe Ticket (coronapas) verdwijnt. Dat betekent dat je onder meer in de horeca en voor evenementen geen Covid Safe Ticket meer nodig hebt.
 • Beperkingen voor evenementen vallen weg.
 • Mondmaskers zijn enkel nog verplicht op het openbaar vervoer en in zorginstellingen (ziekenhuizen, woonzorgcentra,…). Op drukke plaatsen is het wel aangeraden om een mondmasker te dragen.
 • Vanaf 11 maart is het Passenger Locator Form (PLF) binnen de Europese Unie niet meer nodig, tenzij je met een vervoerder vanuit een derde land reist dat niet op de witte lijst van de EU staat.

Met code geel verdwijnen de meeste coronaregels. De regels voor testen, quarantaine en isolatie blijven nog even behouden maar daar kunnen de ministers van Volksgezondheid volgende week nog anders over beslissen.

We danken iedereen voor de geleverde inspanningen de voorbije 2 jaren. We blijven ook stilstaan bij de vele slachtoffers van deze pandemie.

Sluiting vaccinatiecentra in zicht: Bobbejaanland sluit op 26 februari, Grobbendonk eind maart

De afgelopen maanden draaiden onze vaccinatiecentra op volle toeren. Het einde van de campagne komt in zicht. Op 26 februari sluit daarom het vaccinatiecentrum in Bobbejaanland. Een aantal weken later, tegen eind maart, zal ook het vaccinatiecentrum van Grobbendonk waarschijnlijk sluiten.  

Alle volwassen inwoners uit onze eerstelijnszone kregen de afgelopen maanden de mogelijkheid om een derde prik te halen. Daarnaast konden ouders die dit wensten hun kinderen tussen 5 en 12 laten vaccineren. Recent kregen 12 tot 17 jarigen ook de optie om een boosterprik te krijgen en vertrokken er nog uitnodigingen voor een vierde prik naar inwoners met een verlaagde immuniteit.

Zo komt het einde van de boostercampagne in zicht. Op 26 februari sluit daarom het vaccinatiecentrum in Bobbejaanland. Een aantal weken later, tegen eind maart, zal ook het vaccinatiecentrum van Grobbendonk waarschijnlijk sluiten.

Ben je nog niet ingegaan op je uitnodiging, maar wens je je nog wel te laten vaccineren? Maak dan snel je afspraak via https://covidvaccin.doclr.be/. Geraak je niet online? Bel het callcenter via 014 80 09 80 (elke werkdag tussen 9 & 16 uur).

Vaccinatie 12-17-jarigen

Wie tussen de 12 en 17 jaar is en gevaccineerd wenst te worden, moet zelf zijn of haar afspraak maken. Hiervoor worden geen uitnodigingen verstuurd.

Of en wanneer er een vervolg van de vaccinatiecampagne komt, is de overheid nog aan het uitwerken. We houden je op de hoogte.

Advies- en hulplijn Corona Zuiderkempen

Vragen over corona? De advies- en hulplijn Corona Zuiderkempen is bereikbaar op weekdagen van 9u tot 17u en tijdens het weekend van 8u tot 18u.

Heb je coronasymptomen? Vraag een testcode aan!

Surf naar www.mijngezondheid.be en vul de vragenlijst in. De evaluatietool genereert een testcode indien nodig. Hiermee kun je een afspraak maken in een testcentrum of bij de apotheker.

Of bel naar de advies- en hulplijn Corona Zuiderkempen via 014 49 67 62. De medewerkers maken indien nodig een testcode aan en helpen bij het maken van een afspraak in het testcentrum. Bij ernstige symptomen neem je best contact op met je huisarts. 

Heb je vragen over de quarantaine- en isolatieregels?

Je kan terecht bij de advies- en hulplijn corona Zuiderkempen via 014 49 67 62. Bel hiervoor niet naar je huisarts.

Voor vragen/info over het coronavirus, bel naar de INFOLIJN 0800 14689

Heb je vragen over je vaccinatie?

Bel naar de helpdesk van je vaccinatiecentrum. Vaccinatiecentra Lichtaart en Grobbendonk: 014 80 09 80

Veelgestelde vragen vaccinatie kinderen

Vanaf deze week kunnen ouders die dit willen, hun kinderen tussen 5 en 11 jaar laten vaccineren in het tijdelijke vaccinatiecentrum in Bobbejaanland, Kinderland.

Hierbij het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Hoe maak je een afspraak, als je nog geen uitnodiging hebt ontvangen?
Alle uitnodigingen zijn per post verstuurd, maar je kan ze ook digitaal terugvinden:

 • Door de Ebox van je zoon of dochter te activeren via www.myebox.be en daar de activatiecode te kopiëren

of

 • Door in te loggen op  www.myhealthviewer.be/#/login
  • kies aanmelden als burger
  • log in met Itsme of eID
  • aanmelden voor mijn kind
  • kies kind (+5 jaar) uit lijst
  • ga naar mijn covid info, kopieer daar de activatiecode

Boek dan met de activatiecode je afspraak online in via https://covidvaccin.doclr.be/. Lukt het echt niet? Neem dan contact op met het callcenter via 014 80 09 80 (elke werkdag tussen 9 & 16 uur).

!Het callcenter krijgt enorm veel oproepen binnen deze week, dus probeer zoveel mogelijk je afspraak online in te boeken.

Opgelet: Kinderen krijgen 2 vaccinaties, met minstens 21 dagen tussen de eerste en tweede prik. Denk eraan om bij het boeken van de eerste afspraak, ook meteen de tweede afspraak in te plannen.

Wat mee te nemen als je je zoon of dochter laat vaccineren?

 • Ouders nemen hun identiteitskaart mee
 • Voor je zoon of dochter neem je ook een bewijs van identiteit mee, waar het rijksregisternummer opstaat: Kids-ID,  ISI+-kaart of klevertje van het ziekenfonds
 • Kan je er als ouder niet bijzijn? Op www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen vind je een toestemmingsbrief die je dan moet invullen en ondertekenen. Geef deze mee aan de volwassenen persoon die met jouw kind naar het vaccinatiecentrum gaat.

Hoe geraak je tot aan het vaccinatiecentrum in Bobbejaanland?

Het tijdelijk vaccinatiecentrum in Bobbejaanland is ingericht in Kinderland: draai via de Olensteenweg de Eerselingenstraat in. Parking D bevindt zich aan de rechterkant aan het einde van de houten schutting. Kinderland ligt naast de parking en is vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Heb je nog vragen over de vaccinatie van kinderen?

Neem een kijkje op www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen

Afspraak voor vaccin, test of Covid Safe Ticket nodig?

De afgelopen dagen was het zeer druk in het callcenter van het vaccinatiecentrum. Ook de onthalen van de verschillende gemeenten in onze eerstelijnszone krijgen steeds vaker telefoon. Dat kan voor wachtrijen aan de telefoon zorgen. We zetten daarom graag alles nog eens op een rijtje.

Uitnodiging voor vaccinatie

Wanneer je een uitnodiging voor je vaccinatie ontvangt, leg je online een afspraak vast. Dat doe je op de website van laat je vaccineren met de code in jouw uitnodiging. Kan je online geen afspraak maken, neem dan contact op met het callcenter van het vaccinatiecentrum via 014 80 09 80. Het callcenter is elke werkdag open tussen 9u en 12u30. Krijg je een derde prik, dan open je in de Corona Safe-app best nog twee weken het certificaat van jouw tweede vaccinatie. De app kan rood kleuren tot 14 dagen na de derde vaccinatie (of tweede vaccinatie bij het Johnson&Johnson-vaccin).

Corona Safe Ticket

Je kan je Corona Safe Ticket op verschillende manieren aanvragen.

 • Via de telefoon: tel. 078 78 78 50, op weekdagen van 9u tot 19u en op zaterdag van 10u tot 18u.
 • Online via www.mijnburgerprofiel.be, www.mijngezondheid.be, www.myhealthviewer.be. Hiervoor heb je Itsme, of een kaartlezer en je identiteitskaart nodig.
 • Op je smartphone via de CovidSafeBe-app in de Google Play Store of in de Apple App Store.
 • Lukt het aanvragen echt niet, en je kent de pincode van je eID? Kom dan op maandag- of dinsdagnamiddag tussen 13u30 en 15u30, zonder afspraak even langs op het gemeentehuis. Een medewerker van de dienst Burgerzaken helpt je verder. Heb je je pin- of pukcode van je eID niet meer? Maak dan eerst een afspraak om deze terug aan te vragen! (duurt + 2 weken). Vraag ondertussen eventueel je CST al telefonisch aan.

Doe de corona-zelfevaluatie!

Twijfel je of je een coronatest nodig hebt? Je kan nu een vragenlijst invullen en zo inschatten of een dergelijke test zinvol is. Je hoeft dus niet meer naar je huisarts te bellen.

Als uit de vragenlijst blijkt dat je een test nodig hebt, dan kan je zelf een code voor een afspraak aanmaken. Met deze code kan je op mijngezondheid.be een afspraak maken in een testcentrum.

Deze vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of je gezondheidstoestand snel achteruit gaat, neem dan altijd contact op met een arts.

Testcentrum Teunenberg werkt enkel op afspraak

De afgelopen weken kwamen er regelmatig mensen zonder afspraak naar het testcentrum van Teunenberg in Olen. Zij stonden voor een gesloten deur of konden niet ingepland worden. Je kan een afspraak maken via www.mijngezondheid.be en de code die je ontvangt na het doorlopen van de hierboven vermelde vragenlijst.

Vragenlijst

Je kan nu door een vragenlijst in te vullen inschatten of een coronatest zinvol is. Heb jij of de persoon voor wie je de vragenlijst invult milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, dan kan je na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen.

Met de aangemaakte code kan je dan een afspraak maken om bij een testcentrum langs te gaan via www.mijngezondheid.be. Je moet een (elektronische) afdruk van deze ingevulde vragenlijst kunnen voorleggen om de test te laten afnemen.

Let op: deze vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of je gezondheidstoestand snel achteruit gaat, neem dan altijd contact op met een arts.

Problemen met het bekomen van je Corona Safe Ticket (CST)?

Vanaf deze maand heb je op café, op restaurant en in de fitness een geldig Covid Safe Ticket nodig. Ook bij sommige publieke evenementen kan men je coronapas vragen.

Je kan je CST op verschillende manieren opvragen:

Help jij je grootouders, vrienden en buren een handje, mocht het hen niet lukken? Een grote dankjewel!

Lukt het aanvragen echt niet, en je kent de pincode van je eID?

Kom dan op maandag- of dinsdagnamiddag tussen 13u30 en 15u30, zonder afspraak even langs op het gemeentehuis. Een medewerker van de dienst Burgerzaken helpt je verder.

Heb je je pin- of pukcode van je eID niet meer? Maak dan eerst een afspraak om deze terug aan te vragen! (duurt + 2 weken). Vraag ondertussen eventueel je CST al telefonisch aan.

COVID Safe Ticket (CST)

Wie kan een een COVID Safe Ticket aanvragen?
Iedereen ouder dan 12 jaar (°2009) kan een CST aanvragen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen zonder bijkomende controle het evenement bijwonen.

Hoe kan ik een COVID Safe Ticket aanvragen?
Je kan je CST digitaal opvragen via de officiële CovidSafeBE-app op je mobiele toestel en
via Mijn gezondheidMy Healthviewer en Mijn Burgerprofiel. Hou je identiteitskaart, pincode en kaartlezer bij de hand of log in via de itsme®-app. Een papieren CST kan je aanvragen via de helpdesk 078 78 78 50 (weekdagen van 9u tot 19u). Hou hierbij wel rekening met een wachttijd van 1 week tussen je aanvraag en de ontvangst.

Wat is een geldig Covid Safe Ticket?
Om een geldig Covid Safe Ticket te kunnen aanvragen, moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

 • Je hebt een vaccinatiecertificaat (je bent meer dan 2 weken volledig gevaccineerd);
 • Je hebt een herstelcertificaat dat minder dan 6 maanden oud is (je bent genezen van een besmetting met Covid-19);
 • Je hebt onlangs negatief getest op een PCR-test (enkel geldig op de dag van de test plus de eerste twee dagen daarna);
 • Je hebt onlangs negatief getest op een snelle antigeentest (enkel geldig op de dag van de test, en de eerste dag daarna).

Hoe krijg ik toegang tot een evenement?
Bij elke toegang tot het evenemententerrein zal een controleur je vragen je identiteitskaart en je Covid Safe Ticket te tonen. Dat kan ofwel het certificaat zijn in je CovidSafeBE-app, ofwel een afgedrukte versie. De controleur gaat via een officiële scan-app na of je certificaat geldig is.

Hoe zit het met mijn privacy?
Bij het scannen van je CST worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel je naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of je certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is).

Meer info: www.covidsafe.be

Huidige maatregelen (7 maart)

Hygiëne en veiligheidsafstand

 • Was je handen en geef geen hand of kus bij een begroeting.
 • Doe je activiteit vooral in open lucht. Verlucht binnenruimtes zo veel mogelijk.
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen voor mensen uit de risicogroepen (ouderen, mensen met ademhalingsproblemen).
 • Hou anderhalve afstand van elkaar.
 • Tien basisregels
  • Laat je vaccineren. Hoe meer mensen gevaccineerd, hoe veiliger voor ons allemaal.
  • Was regelmatig je handen. Volg ook de overige hygiëneregels zoals bij het hoesten of niezen.
  • Ziek of symptomen? Blijf thuis en neem contact met je huisarts.
  • Test jezelf als je nog niet gevaccineerd bent. Je vindt een zelftest bij de apotheker.
  • Kies voor buiten. Want buiten is het veiliger.
  • Kleiner is fijner. Een groep van vijf is veiliger dan een groep van vijftig.
  • Verlucht en ventileer binnenruimtes. Zo vermijd je een viruswolk binnen.
  • De veiligheidsafstand van 1,5 m is de norm, behalve voor de uitzonderingen die uitdrukkelijk in het ministerieel besluit zijn bepaald. Wie deze veiligheidsafstand niet kan respecteren, draagt een mondmasker.
  • Hou het ook op reis veilig. Download het digitaal coronacertificaat, gebruik je corona-app en informeer je over lokale regels.

Familie en vrienden

 • Je mag thuis (binnen/buiten) mensen ontvangen. Spreek je af met vrienden, familie, …? Organiseer dit dan veilig en gebruik vooraf een zelftest.

Mondmaskers

 • Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
 • Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.
 • In zorginstellingen zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra, apotheken blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.

Verplaatsen in België

 • Je mag vrij rondreizen in België.
 • Gebruik je het openbaar vervoer? Dan moet je een mondmasker dragen. 

Op vakantie in het buitenland

 • De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
 • Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.
 • Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.
 • Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.
 • Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd.
 • Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.
 • Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).
 • Check de website van Diplomatie Belgium voor de situatie ter plaatse.
 • Opgelet: elk land heeft haar eigen maatregelen. Check deze voor vertrek.
 • Als blijkt dat je in quarantaine moet, of een test moet afleggen, ontvang je daarover een sms. Heb je deze sms ontvangen? Neem dan eerst contact op met je huisarts. Hij of zij maakt voor jou een afspraak bij het triagecentrum.
 • Alle regels over reizen zijn verzameld op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Reizigertesten

Ik ga op reis en heb een test nodig, wat nu?

Als bovenstaande mogelijkheden uitgeput zijn, richt je je tot je huisarts. Die kan nagaan of je pre-travel testen kan ingeboekt worden in een triagecentrum waar een beperkt aantal tijdsloten worden voorzien.

Werk

 • Het Overlegcomité nodigt bedrijven en overheidsdiensten uit om, in overleg met de sociale partners, een structureel regime voor telewerk te verankeren.

Winkels & andere

 • Er zijn geen beperkingen meer op winkelen.

Lokaal dienstencentrum Sprankel!

 • Ontsmet je handen wanneer je binnenkomt en buitengaat.
 • Wij verluchten de zalen extra en reinigen contactpunten. De tafels worden na gebruik elke keer gereinigd.

Horeca

 • Er is geen verplicht sluitingsuur.
 • Het aantal personen per tafel is niet meer beperkt.
 • Je mag opnieuw staand eten/drinken.

Evenementen

Bekijk hier het overzicht voor de regels van evenementen in code geel.

 • Organiseer je zelf een evenement ? Doe een scan met het COVID Event Risk Model, en vraag toestemming aan het gemeentebestuur.

Sport

Skatepark

Het skatepark is open. Om het samen veilig te houden, zetten we de regels even op een rijtje:

 • Houd 1,5m afstand.
 • Te druk? Kom dan een volgende keer terug.
 • Wissel geen materiaal uit.

Jeugd/onderwijs

 • Een CO²-meter wordt verplicht in elke klas.

Specifiek voor de jeugdsector zijn er protocollen die men kan raadplegen via deze link.

Religie

 • Er gelden geen specifieke regels meer voor deze diensten en ceremonies.

Goed om te weten

Quarantaineregels in een notendop

Het is erg belangrijk dat iedereen tijdens de quarantaine deze 10 regels strikt opvolgt:

 1. Draag altijd een mondmasker.
 2. Blijf huis. Laat anderen je boodschappen doen. Ga enkel in nood zelf naar de apotheek, de dokter of de supermarkt.
 3. Laat geen andere personen in je huis.
 4. Je mag niet op bezoek.
 5. Je mag in je tuin of op je terras zitten.
 6. Meet 2x per dag je temperatuur. Bij symptomen, verwittig je huisarts.
 7. Ventileer voldoende (ramen open).
 8. Poets elke dag wat je veel aanraakt (bv. deurklinken, keuken, badkamer).
 9. Gebruik andere spullen (vb. handdoeken, bestek, ..) dan je huisgenoten.
 10. Gebruik een ander toilet of andere badkamer dan je huisgenoten, als het kan.

Als je kan thuiswerken, moet je thuiswerken en kan je dus blijven werken. Kan je niet thuiswerken, vraag dan een attest aan de dokter.

Heb je vragen over je quarantaine of weet je niet precies wat wel of niet mag? Of heb je hulp nodig tijdens je quarantaine (boodschappen, apotheker, …)? Aarzel niet en neem contact op via zorg@vorselaar.be of 014 50 74 89.

Covid-19 testcentrum op Teunenberg

Sinds 12 november is er een nieuw Covid-19 testcentrum op het voormalige militair domein Teunenberg in Olen. Je kan er enkel terecht op afspraak. De huisartsenkring Zuiderkempen richtte het testcentrum initieel op voor de gemeenten van Neteland (Herentals, Herenthout, Olen, Grobbendonk en Vorselaar), Lille, Kasterlee en Westerlo. Bewoners uit andere gemeenten zijn ook welkom.

Extra testcapaciteit nodig door aanpassing teststrategie

Vanaf vandaag, 23 november, wordt de teststrategie in ons land aangepast. Iedereen wie een hoogrisicocontact heeft gehad maar geen symptomen heeft, zal ook getest worden.

Test pas mogelijk na ontvangst code

Je kan pas een afspraak voor een test maken wanneer je een 16-cijferige code ontvangt per SMS of via je huisarts.

Deze code kan je ontvangen in volgende situaties:

 • Wanneer je een hoogrisicocontact hebt gehad.
 • Op initiatief van een bedrijfsarts, schoolarts …
 • Wanneer je terugkeert uit een rode zone. Na terugkeer moet je een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Op basis van de ingevulde informatie kan het zijn dat je een code ontvangt.
 • Wanneer je huisarts na een risico-analyse bepaalt dat je getest moet worden.

De test mag niet te vroeg in je quarantaine vallen, want dan zou je een beginnende ziekte kunnen missen. Meestal moet de test gepland worden op de 7e dag na je hoogrisicocontact. Als je bij het ontvangen van de code geen duidelijke datum voor een test gekregen hebt, vraag dat dan aan je huisarts.

Hoe maak ik een afspraak voor een test?

Je kan online een afspraak maken via deze website. Heb je geen computer of internetverbinding? Dan kan je hulp vragen aan een kennis. Je huisarts kan ook een afspraak maken voor jou. Als het niet lukt om digitaal een afspraak te boeken, neem dan contact op met je huisarts. Zonder afspraak vooraf kan je niet getest worden!

Waar vind ik het resultaat van mijn test?

 • Via  www.mijngezondheid.be.
  • Meld je aan en kies voor de rubriek Covid-19. Klik vervolgens op Uitslag van mijn Covid-test of op een van de links die eronder verschijnen.
  • In sommige gevallen via SMS
 • Via de app Coronalert, wanneer je bij je testaanvraag de 16-cijferige code hebt doorgegeven via je app.
 • Via je huisarts, wanneer je geen toegang hebt tot www.mijngezondheid.be of de app.

Quarantaine-attest

Quarantaine betekent dat je je preventief afzondert, om een mogelijke verspreiding van het coronavirus te beperken. Wanneer je in quarantaine moet, kan je online een quarantaine-attest aanvragen. De officiële geldigheidsduur van het quarantaine-attest is 10 dagen.

Download de coronalert-app

Vanaf nu kan je de app Coronalert downloaden. Deze gratis en eenvoudig te gebruiken app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft, ook als je die niet persoonlijk kent. Coronalert draagt zo bij tot een snellere, krachtige contactopsporing.

Hoe werkt de app?
Was je in contact met een besmet persoon?  Zat je bijvoorbeeld samen op de trein, op de metro of op café? Was de afstand minder dan 1,5 meter en duurde het contact langer dan 15 minuten? 

Dankzij Coronalert kan je automatisch een waarschuwing krijgen als je in contact kwam met een besmette persoon. Tenminste als de andere persoon ook Coronalert gebruikte toen jullie in contact kwamen. Dit gebeurt anoniem. Je weet niet wie het is en niet waar of wanneer er contact was, maar wel dat er een risico op besmetting is.

Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen. Zo ben je meteen op de hoogte en kan je sneller je voorzorgen nemen om anderen te beschermen als je positief test. Laat de code van je app registreren wanneer de arts de test voorschrijft, of voer zelf je testcode in.

Hoe installeer je de app?

 • Download de app via je App Store of Google Play.
 • Installeer de app en geef zeker toestemming om Bluetooth te gebruiken.

Meer info: www.coronalert.be

Informatie van de overheid