header afbeelding

Corona

Kom alles te weten over de vaccinatiecampagne.

Raadpleeg onmiddellijk de huidige maatregelen.

Nieuws

Overlegcomité beslist: coronabarometer start vanaf januari

Het Overlegcomité laat de coronabarometer starten vanaf 28 januari onder code rood. Het moet de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid geven en de beslissingen transparanter maken. Het helpt het Overlegcomité om beslissingen te nemen. Het is gebaseerd op de druk op de zorg, ons welzijn en motivatie en tal van andere aspecten.

De drempelwaarden om naar een andere fase te schakelen, liggen vast. Voor code rood gaat het om 500 patiënten op intensieve zorg en 150 nieuwe hospitalisaties per dag. Voor code oranje gaat het om 300 patiënten op intensieve zorg en 75 nieuwe hospitalisaties per dag. De werking van de coronabarometer zal op ieder Overlegcomité geëvalueerd worden.

Wat betekent code rood?

 • Begrafenissen en huwelijken kunnen doorgaan.
 • Horecazaken mogen weer open blijven tot middernacht in plaats van 23.00 uur. Het nachtleven en de discotheken blijven gesloten.
 • Jeugdactiviteiten, het verenigingsleven, niet-professionele sportactiviteiten, … kunnen doorgaan met maximum 80 personen binnen, 200 personen buiten. Overnachtingen op kampen zijn mogelijk.
 • De binnenspeeltuinen, bowling- en dartszalen, binnenlocaties van pretparken zullen opnieuw open gaan.
 • De regels voor telewerk blijven behouden (1 terugkomdag per week).
 • Ook de regels voor het winkelen blijven dezelfde.
 • Evenementen binnen zijn toegestaan met 200 personen. Zalen met een grotere capaciteit (denk aan een Sportpaleis) mogen tot 70 procent van hun capaciteit gaan of 100 % indien ze de luchtkwaliteit onder de 900 ppm houden. Een mondmasker blijft ook hier wel verplicht. Het Covid Safe Ticket is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 buiten. 

Vanaf 1 maart heb je een boosterprik nodig om een geldig Covid Safe Ticket te kunnen voorleggen. Dat betekent dat wie zich voor 1 oktober liet vaccineren met één dosis (enkel Janssen) of twee dosissen (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) voor 1 maart een boosterprik moet gehad hebben. Anders vervalt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat. Ook de geldigheidsduur van het herstelcertificaat wordt op 150 dagen gebracht. Voor wie jonger is dan 18 jaar blijft een tweede prik voorlopig voldoende.

Volgend overlegcomité is gepland voor midden februari.

Advies- en hulplijn Corona Zuiderkempen

Vragen over corona? De advies- en hulplijn Corona Zuiderkempen is bereikbaar op weekdagen van 9u tot 17u en tijdens het weekend van 8u tot 18u.

Heb je coronasymptomen? Vraag een testcode aan!

Surf naar www.mijngezondheid.be en vul de vragenlijst in. De evaluatietool genereert een testcode indien nodig. Hiermee kun je een afspraak maken in een testcentrum of bij de apotheker.

Of bel naar de advies- en hulplijn Corona Zuiderkempen via 014 49 67 62. De medewerkers maken indien nodig een testcode aan en helpen bij het maken van een afspraak in het testcentrum. Bij ernstige symptomen neem je best contact op met je huisarts. 

Heb je vragen over de quarantaine- en isolatieregels?

Je kan terecht bij de advies- en hulplijn corona Zuiderkempen via 014 49 67 62. Bel hiervoor niet naar je huisarts.

Voor vragen/info over het coronavirus, bel naar de INFOLIJN 0800 14689

Heb je vragen over je vaccinatie?

Bel naar de helpdesk van je vaccinatiecentrum. Vaccinatiecentra Lichtaart en Grobbendonk: 014 80 09 80

Overlegcomité: geen versoepeling of verstrenging van coronamaatregelen

Het overlegcomité heeft vandaag opnieuw de coronasituatie in ons land besproken. De snelle verspreiding van de omikronvariant zorgt voor een forse stijging in het aantal besmettingen. Daarom kiest het overlegcomité voor voorzichtigheid en blijven de huidige maatregelen van kracht.

Dat betekent concreet dat het kleuter-, lager en secundair onderwijs vanaf maandag opnieuw volledig opengaan, het sluitingsuur in de horeca op 23.00 uur blijft en we vier dagen per week moeten blijven telewerken. Teambuildings, nieuwjaarsfeestjes,… op de werkvloer blijven verboden. Ook de regels voor het nachtleven en de sport-, evenementen- en cultuursector blijven van kracht.

Bescherm je tegen het omikronvirus:

 • Haal uw boostervaccin
 • Beperk uw contacten. 
 • Kies voor buiten. Want buiten is het veiliger.
 • Draag een mondmasker. Mensen met een kwetsbare gezondheid dragen bij voorkeur een FFP2-masker
 • Verlucht en ventileer binnenruimtes. Zo vermijd je een viruswolk binnen.
 • Gebruik zelftesten
 • Hou afstand
 • Werk waar mogelijk zoveel mogelijk thuis.
 • Volg de regels van quarantaine en isolatie.

Veelgestelde vragen vaccinatie kinderen

Vanaf deze week kunnen ouders die dit willen, hun kinderen tussen 5 en 11 jaar laten vaccineren in het tijdelijke vaccinatiecentrum in Bobbejaanland, Kinderland.

Hierbij het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Hoe maak je een afspraak, als je nog geen uitnodiging hebt ontvangen?
Alle uitnodigingen zijn per post verstuurd, maar je kan ze ook digitaal terugvinden:

 • Door de Ebox van je zoon of dochter te activeren via www.myebox.be en daar de activatiecode te kopiëren

of

 • Door in te loggen op  www.myhealthviewer.be/#/login
  • kies aanmelden als burger
  • log in met Itsme of eID
  • aanmelden voor mijn kind
  • kies kind (+5 jaar) uit lijst
  • ga naar mijn covid info, kopieer daar de activatiecode

Boek dan met de activatiecode je afspraak online in via https://covidvaccin.doclr.be/. Lukt het echt niet? Neem dan contact op met het callcenter via 014 80 09 80 (elke werkdag tussen 9 & 16 uur).

!Het callcenter krijgt enorm veel oproepen binnen deze week, dus probeer zoveel mogelijk je afspraak online in te boeken.

Opgelet: Kinderen krijgen 2 vaccinaties, met minstens 21 dagen tussen de eerste en tweede prik. Denk eraan om bij het boeken van de eerste afspraak, ook meteen de tweede afspraak in te plannen.

Wat mee te nemen als je je zoon of dochter laat vaccineren?

 • Ouders nemen hun identiteitskaart mee
 • Voor je zoon of dochter neem je ook een bewijs van identiteit mee, waar het rijksregisternummer opstaat: Kids-ID,  ISI+-kaart of klevertje van het ziekenfonds
 • Kan je er als ouder niet bijzijn? Op www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen vind je een toestemmingsbrief die je dan moet invullen en ondertekenen. Geef deze mee aan de volwassenen persoon die met jouw kind naar het vaccinatiecentrum gaat.

Hoe geraak je tot aan het vaccinatiecentrum in Bobbejaanland?

Het tijdelijk vaccinatiecentrum in Bobbejaanland is ingericht in Kinderland: draai via de Olensteenweg de Eerselingenstraat in. Parking D bevindt zich aan de rechterkant aan het einde van de houten schutting. Kinderland ligt naast de parking en is vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Heb je nog vragen over de vaccinatie van kinderen?

Neem een kijkje op www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen

(Kinder)vaccinaties in Bobbejaanland

In januari kunnen alle kinderen tussen 5 en 11 jaar uit de Eerstelijnszone Middenkempen (en dus ook uit Vorselaar) hun vaccin laten zetten in Bobbejaanland in Lichtaart. Alle uitnodigingen zijn per post verstuurd. Hou je brievenbus dus in de gaten! Je kan de uitnodiging ook online terugvinden door de eBox van jouw zoon of dochter te activeren via www.myebox.be. Hiervoor heb je wel de KidsID en pincode nodig.

Het tijdelijk vaccinatiecentrum in Bobbejaanland is ingericht in Kinderland. Hoe geraak je daar? Via de Olensteenweg draai je de Eerselingenstraat in. Parking D bevindt zich aan de rechterkant aan het einde van de houten schutting. Kinderland ligt naast de parking en is vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Heb je nog vragen over je uitnodiging? De uren van het callcenter zijn uitgebreid. Vanaf 3 januari kan je elke werkdag tussen 9 en 16 uur terecht op het nummer 014 80 09 80. Deze week is het callcenter gesloten, maar je kan je afspraak eenvoudig online boeken.

Ben je ziek? Verzet tijdig je afspraak voor vaccinatie. Als je een afspraakcode hebt ontvangen, kan dit online.

De boosterprik voor de volwassenen uit Vorselaar blijft in het vaccinatiecentrum van Grobbendonk. Opgelet: Enkel 18-plussers komen momenteel in aanmerking voor een boosterprik. Ook krijg je enkel een uitnodiging als de intervalperiode verstreken is na je vorige prik. De boostercampagne loopt bijzonder goed in onze eerstelijnszone. In totaal kreeg al bijna 50% een boosterprik! Daarnaast zijn er ondertussen uitnodigingen vertrokken naar het grootste deel van onze inwoners.

Tijdelijk vaccinatiecentrum in Bobbejaanland en prikdag voor onderwijzend personeel

Begin januari opent in Bobbejaanland een tijdelijk vaccinatiecentrum. Volwassenen uit Kasterlee en Olen kunnen er terecht voor hun boosterprik en later ook kinderen uit de hele Eerstelijnszone Middenkempen (dus ook uit Vorselaar!). Op 27 december is er in Grobbendonk dan weer een prikdag voor onderwijzend personeel.

Tijdelijk vaccinatiecentrum Bobbejaanland

Vanaf deze week ontvangen volwassenen uit Kasterlee en Olen een uitnodiging voor hun boosterprik. Op deze uitnodiging ontdekken ze een unieke locatie om hun vaccin te ontvangen, namelijk Bobbejaanland. Het vaccinatiecentrum opent op 3 januari.

Naast de volwassenen van Olen en Kasterlee kunnen ook kinderen van vijf tot en met elf jaar van heel onze Eerstelijnszone Middenkempen (dus ook Vorselaar) binnenkort in Bobbejaanland hun vaccin laten zetten. Kinderen kunnen er voor hun vaccin terecht op woensdag en zaterdag. De uitnodigingen daarvoor moeten nog verstuurd worden. Van zodra je een uitnodiging hebt ontvangen, kan je een afspraak maken via www.laatjevaccineren.be/registratie.

De vaccinatie is ook voor kinderen geen verplichting. Het comité voor Bio-ethiek beveelt de vaccinatie zeker aan voor kinderen ouder dan vijf jaar met één of meer onderliggende aandoeningen. Dat komt door het aangetoonde verhoogde risico op ziekenhuisopname als een kind met één of meer onderliggende aandoeningen niet gevaccineerd is.

Wegenwerken Olen

Vanaf januari voert Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in België, werken uit in onder meer Lichtaartseweg. Verkeer op Lichtaartseweg van en naar Bobbejaanland blijft mogelijk, mits lichte hinder. Matig wel uw snelheid. Meer info over de werken volgt nog via www.slimdoorolen.be.

Ook de wegen- en rioleringswerken ter hoogte van Neerbuul zijn nog steeds aan de gang. Komende van Olen-Centrum of Oevel (Westerlo) volg je de omleiding via Nijverheidsstraat, Industrielaan, Aarschotseweg en Geelseweg om richting O.-L.-V.-Olen en vervolgens Bobbejaanland te rijden. Meer info: www.slimdoorolen.be.

Prikdag voor onderwijzend personeel op 27 december

Op 27 december is er tussen 9.30 en 13.30 uur een prikdag voor onderwijzend personeel in het vaccinatiecentrum van Grobbendonk. Personeelsleden die werken in het basisonderwijs of de kinderopvang in onze eerstelijnszone kunnen dan hun boostervaccin ontvangen. De directies van de scholen kregen de kans om hun personeelsleden te bevragen en op te lijsten voor de boosterprik. Op basis van die lijsten worden de uitnodigingen verstuurd. Je hoeft hiervoor zelf geen contact op te nemen.

Overlegcomité beslist: extra maatregelen in strijd tegen tegen omikronvariant

Het overlegcomité heeft vandaag bijkomende coronamaatregelen bekendgemaakt. Deze extra regels moeten ervoor zorgen dat het aantal besmettingen blijft dalen, de verspreiding van de omikronvariant wordt beperkt, de druk op onze zorg vermindert en de scholen open kunnen blijven. De bijkomende maatregelen gaan in vanaf zondagmorgen 26 december en gelden tot 28 januari.

Geen versoepelingen

De huidige regels beslist op het overlegcomité van 3 december blijven van kracht:

 • Er geldt een mondmaskerplicht vanaf 6 jaar.
 • Telewerk blijft voor vier dagen per week verplicht. Personeelsfeesten en teambuildingactiviteiten zijn verboden.
 • De horeca sluit om 23u (geen uitzondering voor Kerst of Nieuwjaar). Je mag enkel zittend iets eten en drinken en met maximaal zes personen aan tafel zitten.
 • Er geldt geen beperking op het aantal mensen dat je binnen mag ontvangen. Wel is het aangewezen om de contacten zoveel mogelijk te beperken. Spreek je af met vrienden, familie, … tijdens de eindejaarsperiode, organiseer dit dan veilig. Gebruik vooraf een zelftest, hou afstand, zorg voor voldoende ventilatie en blijf thuis als je je ziek voelt. 

Winkelen

 • Shoppen mag maar maximaal met z’n tweeën. Minderjarige kinderen worden niet meegerekend.
 • Er is maar één persoon per tien vierkante meter toegelaten in winkels en er moet ook steeds de afstand van 1,5 meter bewaard worden. 
 • De controle in winkelstraten wordt verstrengd. 

Evenementen/activiteiten

 • Alle publieke binnenactiviteiten zijn verboden, met uitzondering van musea, sportactiviteiten, wellnesscentra en georganiseerde activiteiten gericht op de noden van kwetsbare groepen. Ook de bib mag open blijven. Onder meer bioscopen, bowlingzalen, escaperooms, trampolineparken, theaters, binnenruimtes van pret- en dierenparken, recreatieve delen van (subtropische) zwembaden en concertzalen sluiten de deuren.
 • Voor evenementen buiten komen er strenge regels om drukte te voorkomen. Zo is er onder meer een verbod op het gebruik van tenten en andere overdekte ruimtes voor bezoekers. 
 • Er is geen publiek meer toegelaten bij sportwedstrijden, zowel binnen als buiten. 
 • Feest- en receptiezalen sluiten. Er wordt enkel een uitzondering gemaakt voor huwelijken en begrafenissen.
 • Overnachtingen bij jeugd- en sportkampen zijn verboden.

Een nieuw overlegcomité staat begin januari gepland. Het overlegcomité volgt in tussentijd de evolutie van het aantal besmettingen en de opmars van de omikronvariant continu op. Indien nodig worden er extra beperkingen opgelegd.

Overlegcomité beslist: 3 weken kerstvakantie, mondmaskerplicht vanaf 6 jaar, beperking indoor evenementen

Het Overlegcomité heeft vandaag nieuwe coronamaatregelen bekend gemaakt. Deze bijkomende regels moeten ervoor zorgen dat het aantal besmettingen zo snel mogelijk daalt en de druk op onze zorg vermindert. De maatregelen gaan in op zaterdag 4 december.

Onderwijs

 • Een mondmasker wordt vanaf zaterdag 4 december vanaf 6 jaar verplicht. 
 • Voor het onderwijs gelden er vanaf maandag strengere maatregelen. Zo zal een klas al in quarantaine moeten gaan vanaf twee besmettingen. Een CO²-meter wordt verplicht in elke klas. Buitenschoolse activiteiten zijn niet toegelaten. Het deeltijds kunstonderwijs volgt de regeling van het lager en middelbaar onderwijs.
 • In het middelbaar onderwijs mag max. 50% van de lessen fysiek plaatsvinden. Voor de examens geldt dit niet, die gaan gewoon op school door.
 • De kerstvakantie start al op 18 december voor het kleuter- en lager onderwijs. Dit geldt niet voor de middelbare scholen. 

Evenementen/activiteiten

 • Indoor activiteiten mogen niet meer plaatsvinden, met uitzondering van huwelijken en begrafenissen. Ook indoor sporten is nog toegelaten, weliswaar zonder toeschouwers. Maar minderjarige deelnemers mogen wel nog vergezeld zijn door twee meerderjarige personen.
 • Met onmiddellijke ingang zijn evenementen binnen met meer dan 3500 personen verboden (politieverordening gouverneur). 
 • Vanaf maandag 6 december worden evenementen binnen met meer dan 200 personen verboden. Evenementen met minder dan 200 personen kunnen binnen doorgaan mits het volgen van de nodige regels: coronapas, mondmaskerplicht en zittend publiek. 

Sociale contacten

 • Probeer je sociale contacten zo veel mogelijk te beperken! Spreek je toch af met vrienden, familie, … Organiseer dit dan veilig en gebruik vooraf een zelftest.
 • Telewerk blijft voor 4 dagen per week verplicht. Personeelsfeesten en teambuildingactiviteiten zijn verboden.

Horeca

 • De huidige regels voor de horeca blijven gelden: je mag enkel zittend iets eten/drinken, met maximaal 6 personen aan tafel en maximum tot 23u open. 

Een nieuw Overlegcomité staat gepland in de week van 20 december.

65-plussers uitgenodigd voor boosterprik, QVAX opnieuw beschikbaar

Vorige week besliste het Overlegcomité dat de volledige volwassen bevolking zo snel mogelijk een derde prik moet ontvangen. Veel mensen vragen wanneer het hun beurt is. We geven je een overzicht:

Wie is er momenteel aan de beurt voor vaccinatie?

Alle 65-plussers zijn ondertussen uitgenodigd voor vaccinatie. Na de 65-plussers volgt nu de brede bevolking, van oud naar jong.


Opgelet! Je kan énkel een uitnodiging ontvangen wanneer er voldoende tijd is verstreken na je tweede prik. Dit is afhankelijk van type vaccin:

 • Ben je gevaccineerd met AstraZeneca? Dan mag je 4 maanden na de tweede prik je boosterprik ontvangen.
 • Ben je gevaccineerd met Pfizer of Moderna? Dan geldt er 6 maanden wachttijd.
 • Ben je gevaccineerd met Johnson? Dan geldt er 2 maanden wachttijd. Iedereen die langer dan 2 maand geleden een prik heeft gekregen met het Johnson vaccin, heeft ondertussen een uitnodiging ontvangen. Niets ontvangen? Neem contact op met het callcenter via 014 80 09 80 (elke werkdag tussen 9 & 12.30 uur).
 • 65-plussers waarbij de intervalperiode is verstreken en nog geen uitnodiging hebben gehad, kunnen contact opnemen met het callcenter.
 • Jonger dan 65-jaar en intervalperiode van Pfizer, Moderna of AstraZeneca verstreken? Nog eventjes geduld, we sturen wekelijks uitnodigingen uit op basis van de hoeveelheid vaccins die we ontvangen. We gaan van oud naar jong, rekening houdend met de intervalperiode.
 • Werk je als zorgverlener? Dan is jouw uitnodiging reeds verstuurd. Niets ontvangen? Stuur een mailtje naar vaccinatie@elzmiddenkempen.be.

Waar word ik gevaccineerd?
Je vaccinatie zal plaatsvinden in het vaccinatiecentrum van Grobbendonk. Dit bevindt zich op het militair domein Den Troon, Koolaardestraat 34.

Uitnodiging ontvangen?

Probeer zoveel mogelijk je afspraak online in te plannen. Lukt het niet? Vraag hulp aan een familielid, vriend, buur … Je kan ook naar het callcenter bellen, maar hou ermee rekening dat er soms lange wachttijden gelden.

Registreer je op QVAX

Sinds vandaag kan je je opnieuw op www.qvax.be registreren. Dit kan je doen wanneer je in aanmerking komt voor een derde prik én snel oproepbaar bent. De vaccinatiecentra kunnen QVAX vanaf 7 december gebruiken om vrijgekomen tijdssloten (bv. een annulatie omwille van quarantaine) op te vullen.

Wat als je ziek bent en je afspraak is gepland?

Ben je ziek en kan je niet naar je afspraak komen? Denk er dan tijdig aan deze te verzetten. Heb je een afspraakcode ontvangen? Dan kan je je afspraak online verzetten. Lukt het niet? Bel dan het callcenter.

26/11 – Overlegcomité legt bijkomende verstrengingen op: nachtleven dicht, sluitingsuur voor horeca en verbod op private bijeenkomsten binnen

Vandaag kwam het Overlegcomité vervroegd samen om bijkomende coronamaatregelen te nemen. Deze extra richtlijnen zijn nodig om de hoge besmettingscijfers zo snel mogelijk terug te dringen. De maatregelen gelden voor drie weken en gaan in vanaf zaterdag 27 november. Enkel de bijkomende maatregel voor publieke evenementen gaat pas in vanaf maandag 29 november. 

Private bijeenkomsten binnen worden de komende drie weken verboden. Dit met uitzondering van huwelijksfeesten en koffietafels, mits afstand, mondmasker en het gebruik van een Covid Safe Ticket vanaf 50 personen binnen. Ook thuis mag je nog steeds mensen ontvangen. Hou het aantal wel beperkt.

Cafés en restaurants
moeten om 23u de deuren sluiten. Enkel zittend consumeren is toegestaan. Je mag bovendien maximaal met zes personen aan een tafel zitten. Enkel voor gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen geldt een uitzondering. Ook nachtwinkels moeten om 23u sluiten.

Het nachtleven (discotheken, dancings) sluit opnieuw tijdelijk de deuren.

Publieke evenementen kunnen binnen nog wel doorgaan, maar alleen met een zittend publiek. Ook hier blijft het Covid Safe Ticket vanaf 50 personen en de mondmaskerplicht behouden.

Sportwedstrijden en -trainingen kunnen indoor plaatsvinden maar dan zonder publiek. Een speler jonger dan 19 jaar mag wel vergezeld worden door de ouders.

In het onderwijs en in de jeugdsector komen bijkomende maatregelen. Hierover wordt later beslist.

Telewerken blijft, zoals beslist tijdens het vorig Overlegcomité, nog steeds verplicht op alle plaatsen waar dit kan. Tot 19 december moet je vier dagen thuiswerken (met één week verlengd). Vanaf 20 december drie dagen. 

Verder is het belangrijk volgende drie richtlijnen te volgen:

 • Beperk je contacten en wees voorzichtig met kwetsbare personen. Toch afspreken? Doe dit dan bij voorkeur buiten, in open lucht.
 • Gebruik zelftesten vooraleer je mensen ontmoet en draag je mondmasker.
 • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Op woensdag 15 december komt het overlegcomité opnieuw samen om de maatregelen te evalueren.

Afspraak voor vaccin, test of Covid Safe Ticket nodig?

De afgelopen dagen was het zeer druk in het callcenter van het vaccinatiecentrum. Ook de onthalen van de verschillende gemeenten in onze eerstelijnszone krijgen steeds vaker telefoon. Dat kan voor wachtrijen aan de telefoon zorgen. We zetten daarom graag alles nog eens op een rijtje.

Uitnodiging voor vaccinatie

Wanneer je een uitnodiging voor je vaccinatie ontvangt, leg je online een afspraak vast. Dat doe je op de website van laat je vaccineren met de code in jouw uitnodiging. Kan je online geen afspraak maken, neem dan contact op met het callcenter van het vaccinatiecentrum via 014 80 09 80. Het callcenter is elke werkdag open tussen 9u en 12u30. Krijg je een derde prik, dan open je in de Corona Safe-app best nog twee weken het certificaat van jouw tweede vaccinatie. De app kan rood kleuren tot 14 dagen na de derde vaccinatie (of tweede vaccinatie bij het Johnson&Johnson-vaccin).

Corona Safe Ticket

Je kan je Corona Safe Ticket op verschillende manieren aanvragen.

 • Via de telefoon: tel. 078 78 78 50, op weekdagen van 9u tot 19u en op zaterdag van 10u tot 18u.
 • Online via www.mijnburgerprofiel.be, www.mijngezondheid.be, www.myhealthviewer.be. Hiervoor heb je Itsme, of een kaartlezer en je identiteitskaart nodig.
 • Op je smartphone via de CovidSafeBe-app in de Google Play Store of in de Apple App Store.
 • Lukt het aanvragen echt niet, en je kent de pincode van je eID? Kom dan op maandag- of dinsdagnamiddag tussen 13u30 en 15u30, zonder afspraak even langs op het gemeentehuis. Een medewerker van de dienst Burgerzaken helpt je verder. Heb je je pin- of pukcode van je eID niet meer? Maak dan eerst een afspraak om deze terug aan te vragen! (duurt + 2 weken). Vraag ondertussen eventueel je CST al telefonisch aan.

Doe de corona-zelfevaluatie!

Twijfel je of je een coronatest nodig hebt? Je kan nu een vragenlijst invullen en zo inschatten of een dergelijke test zinvol is. Je hoeft dus niet meer naar je huisarts te bellen.

Als uit de vragenlijst blijkt dat je een test nodig hebt, dan kan je zelf een code voor een afspraak aanmaken. Met deze code kan je op mijngezondheid.be een afspraak maken in een testcentrum.

Deze vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of je gezondheidstoestand snel achteruit gaat, neem dan altijd contact op met een arts.

Testcentrum Teunenberg werkt enkel op afspraak

De afgelopen weken kwamen er regelmatig mensen zonder afspraak naar het testcentrum van Teunenberg in Olen. Zij stonden voor een gesloten deur of konden niet ingepland worden. Je kan een afspraak maken via www.mijngezondheid.be en de code die je ontvangt na het doorlopen van de hierboven vermelde vragenlijst.

Overlegcomité: voortaan brede mondmaskerplicht en verplicht telewerk

Het overlegcomité heeft vandaag nieuwe coronamaatregelen bekend gemaakt. Deze bijkomende regels moeten ervoor zorgen dat het aantal besmettingen zo snel mogelijk daalt. De maatregelen gaan in op zaterdag 20 november en duren tot 28 januari.

Veilige afstand en beperking sociale contacten

 • Beperk je contacten zoveel mogelijk of spreek buiten af. 
 • Hou afstand.
 • Draag een mondmasker.
 • Ventileer binnenruimtes en investeer in CO2-meters..

Brede mondmaskerplicht

Je moet een mondmasker dragen in de volgende situaties:

 • op het openbaar vervoer en georganiseerd collectief vervoer
 • bij contactberoepen
 • in zorginstellingen
 • in horeca-zaken
 • bij evenementen, zowel binnen als buiten, ongeacht de grootte van het evenement
 • in winkels en winkelcentra
 • in publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven en, overheidsbesturen
 • in publieke gebouwen en gerechtsgebouwen
 • in bibliotheken, spelotheken en mediatheken
 • in publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector
 • in fitnesscentra
 • in gebouwen voor de erediensten

De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 10 jaar. In Vlaanderen is de mondmaskerplicht verplicht vanaf het 5de leerjaar.

Het mondmasker mag worden afgezet om zittend te eten en te drinken, of wanneer het dragen onmogelijk is door de aard van de activiteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Covid Safe Ticket+

Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. Het Ticket geeft toegang geeft tot evenementen en de horeca.

Op plaatsen en evenementen waar het Covid Safe Ticket van toepassing is, is voortaan ook het mondmasker verplicht. 

 Het Covid Safe Ticket + mondmasker wordt verplicht voor:

 • evenementen en bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten
 • horeca, inclusief private bijeenkomsten
 • schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema’s, musea en (indoor) pret- en themaparken.
 • Discotheken en dancings die geen verplichte mondmaskerdracht willen, moeten hun bezoekers verplichten het Covid Safe Ticket te combineren met een zelftest. 

Verplicht telewerk

 • Telewerk wordt verplicht op alle plaatsen waar dit kan. Tot 12 december moet je vier dagen per week thuiswerken, vanaf 13 december drie dagen.

Veralgemeende extra vaccinatie

 • Voor iedereen die volledig gevaccineerd is, komt er zo snel mogelijk een extra vaccinatie.

Begin januari komt het Overlegcomité opnieuw samen om de maatregelen te evalueren.

Vragenlijst

Je kan nu door een vragenlijst in te vullen inschatten of een coronatest zinvol is. Heb jij of de persoon voor wie je de vragenlijst invult milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, dan kan je na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen.

Met de aangemaakte code kan je dan een afspraak maken om bij een testcentrum langs te gaan via www.mijngezondheid.be. Je moet een (elektronische) afdruk van deze ingevulde vragenlijst kunnen voorleggen om de test te laten afnemen.

Let op: deze vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of je gezondheidstoestand snel achteruit gaat, neem dan altijd contact op met een arts.

Problemen met het bekomen van je Corona Safe Ticket (CST)?

Vanaf deze maand heb je op café, op restaurant en in de fitness een geldig Covid Safe Ticket nodig. Ook bij sommige publieke evenementen kan men je coronapas vragen.

Je kan je CST op verschillende manieren opvragen:

Help jij je grootouders, vrienden en buren een handje, mocht het hen niet lukken? Een grote dankjewel!

Lukt het aanvragen echt niet, en je kent de pincode van je eID?

Kom dan op maandag- of dinsdagnamiddag tussen 13u30 en 15u30, zonder afspraak even langs op het gemeentehuis. Een medewerker van de dienst Burgerzaken helpt je verder.

Heb je je pin- of pukcode van je eID niet meer? Maak dan eerst een afspraak om deze terug aan te vragen! (duurt + 2 weken). Vraag ondertussen eventueel je CST al telefonisch aan.

COVID Safe Ticket (CST)

Wie kan een een COVID Safe Ticket aanvragen?
Iedereen ouder dan 12 jaar (°2009) kan een CST aanvragen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen zonder bijkomende controle het evenement bijwonen.

Hoe kan ik een COVID Safe Ticket aanvragen?
Je kan je CST digitaal opvragen via de officiële CovidSafeBE-app op je mobiele toestel en
via Mijn gezondheidMy Healthviewer en Mijn Burgerprofiel. Hou je identiteitskaart, pincode en kaartlezer bij de hand of log in via de itsme®-app. Een papieren CST kan je aanvragen via de helpdesk 078 78 78 50 (weekdagen van 9u tot 19u). Hou hierbij wel rekening met een wachttijd van 1 week tussen je aanvraag en de ontvangst.

Wat is een geldig Covid Safe Ticket?
Om een geldig Covid Safe Ticket te kunnen aanvragen, moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

 • Je hebt een vaccinatiecertificaat (je bent meer dan 2 weken volledig gevaccineerd);
 • Je hebt een herstelcertificaat dat minder dan 6 maanden oud is (je bent genezen van een besmetting met Covid-19);
 • Je hebt onlangs negatief getest op een PCR-test (enkel geldig op de dag van de test plus de eerste twee dagen daarna);
 • Je hebt onlangs negatief getest op een snelle antigeentest (enkel geldig op de dag van de test, en de eerste dag daarna).

Hoe krijg ik toegang tot een evenement?
Bij elke toegang tot het evenemententerrein zal een controleur je vragen je identiteitskaart en je Covid Safe Ticket te tonen. Dat kan ofwel het certificaat zijn in je CovidSafeBE-app, ofwel een afgedrukte versie. De controleur gaat via een officiële scan-app na of je certificaat geldig is.

Hoe zit het met mijn privacy?
Bij het scannen van je CST worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel je naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of je certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is).

Meer info: www.covidsafe.be

Huidige maatregelen (28 januari)

Hygiëne en veiligheidsafstand

 • Was je handen en geef geen hand of kus bij een begroeting.
 • Doe je activiteit vooral in open lucht. Verlucht binnenruimtes zo veel mogelijk.
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen voor mensen uit de risicogroepen (ouderen, mensen met ademhalingsproblemen).
 • Hou anderhalve afstand van elkaar.
 • Tien basisregels
  • Laat je vaccineren. Hoe meer mensen gevaccineerd, hoe veiliger voor ons allemaal.
  • Was regelmatig je handen. Volg ook de overige hygiëneregels zoals bij het hoesten of niezen.
  • Ziek of symptomen? Blijf thuis en neem contact met je huisarts.
  • Test jezelf als je nog niet gevaccineerd bent. Je vindt een zelftest bij de apotheker.
  • Kies voor buiten. Want buiten is het veiliger.
  • Kleiner is fijner. Een groep van vijf is veiliger dan een groep van vijftig.
  • Verlucht en ventileer binnenruimtes. Zo vermijd je een viruswolk binnen.
  • De veiligheidsafstand van 1,5 m is de norm, behalve voor de uitzonderingen die uitdrukkelijk in het ministerieel besluit zijn bepaald. Wie deze veiligheidsafstand niet kan respecteren, draagt een mondmasker.
  • Hou het ook op reis veilig. Download het digitaal coronacertificaat, gebruik je corona-app en informeer je over lokale regels.

Familie en vrienden

 • Je mag thuis (binnen/buiten) mensen ontvangen. Probeer je sociale contacten zo veel mogelijk te beperken! Spreek je toch af met vrienden, familie, … Organiseer dit dan veilig en gebruik vooraf een zelftest.

Mondmaskers

Je moet een mondmasker dragen in de volgende situaties:

 • op het openbaar vervoer en georganiseerd collectief vervoer
 • bij contactberoepen
 • in zorginstellingen
 • in horeca-zaken
 • bij evenementen, zowel binnen als buiten, ongeacht de grootte van het evenement
 • in winkels en winkelcentra
 • in publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven en, overheidsbesturen
 • in publieke gebouwen en gerechtsgebouwen
 • in bibliotheken, spelotheken en mediatheken
 • in publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector
 • in fitnesscentra
 • in gebouwen voor de erediensten

De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 6 jaar.

Het mondmasker mag worden afgezet om zittend te eten en te drinken, of wanneer het dragen onmogelijk is door de aard van de activiteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Verplaatsen in België

 • Je mag vrij rondreizen in België.
 • Gebruik je het openbaar vervoer? Dan moet je een mondmasker dragen. 

Op vakantie in het buitenland

 • Iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, moet het Passenger Locator Form invullen.
 • Check de website van Diplomatie Belgium voor de situatie ter plaatse.
 • Opgelet: elk land heeft haar eigen maatregelen. Check deze voor vertrek.
 • Als blijkt dat je in quarantaine moet, of een test moet afleggen, ontvang je daarover een sms. Heb je deze sms ontvangen? Neem dan eerst contact op met je huisarts. Hij of zij maakt voor jou een afspraak bij het triagecentrum.
 • Alle regels over reizen zijn verzameld op www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Reizigertesten

Ik ga op reis en heb een test nodig, wat nu?

Als bovenstaande mogelijkheden uitgeput zijn, richt je je tot je huisarts. Die kan nagaan of je pre-travel testen kan ingeboekt worden in een triagecentrum waar een beperkt aantal tijdsloten worden voorzien.

Werk

 • Telewerk wordt verplicht op alle plaatsen waar dit kan. Telewerk blijft verplicht met maximaal één terugkeermoment per week.

Winkels & andere

 • Winkelen kan met maximaal twee personen (met uitzondering van minderjarigen van het eigen huishouden). Per 10 m2 winkeloppervlak wordt één bezoeker toegestaan.
 • Een mondmasker is verplicht.
 • Het nachtleven (discotheken, dancings) is tijdelijk gesloten.

Lokaal dienstencentrum Sprankel!

 • LDC Sprankel! controleert elke gebruiker van de cafetaria of dorpsrestaurant of hij/zij 2x gevaccineerd is. Het coronacertificaat op je gsm of op papier wordt elke keer opgevraagd en gescand (regels horeca)
 • Je draagt opnieuw een mondmasker tot je aan de tafel zit en bij elke verplaatsing in de zaal, gangen en toilet… Dit geldt voor het lokaal dienstencentrum en voor de serviceflats.  
 • Wij vragen om je naam en contactgegevens door te geven bij het binnenkomen, omdat wij mede verantwoordelijk zijn voor contacttracing bij een besmetting bij onze gebruikers..
 • Ontsmet je handen wanneer je binnenkomt en buitengaat.
 • Wij verluchten de zalen extra en reinigen contactpunten. De tafels worden na gebruik elke keer gereinigd.
 • Wanneer je je ziekjes voelt, kan je niet naar de cafetaria of een activiteit komen.
 • Dorpsrestaurant, cafetaria en activiteiten gaan door!

Horeca

 • Je kan enkel binnen op café, restaurant en naar de fitness op vertoon van een Covid Safe Ticket + mondmasker. Zit je op het terras? Dan is een CST niet nodig. Zit je op het terras en moet je even naar binnen (toilet, betaling)? Zet je mondmasker op.
 • Ook het horecapersoneel en medewerkers van fitnesszaken dragen verplicht een mondmasker. 
 • Horeca moet om middernacht de deuren sluiten. Enkel zittend consumeren is toegestaan. Je mag bovendien maximaal met 6 personen aan een tafel zitten. Enkel voor gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen geldt een uitzondering. Ook nachtwinkels moeten om middernacht sluiten.
 • Take away is mogelijk. Bekijk de lijst van Vorselaarse handelaars met aangepast aanbod!

Evenementen

Bekijk hier het overzicht voor de regels van evenementen in code rood.

 • Organiseer je zelf een evenement ? Doe een scan met het COVID Event Risk Model, en vraag toestemming aan het gemeentebestuur.

Sport

Skatepark

Het skatepark is open. Om het samen veilig te houden, zetten we de regels even op een rijtje:

 • Houd 1,5m afstand.
 • Te druk? Kom dan een volgende keer terug.
 • Wissel geen materiaal uit.

Jeugd/onderwijs

 • Een CO²-meter wordt verplicht in elke klas.

Specifiek voor de jeugdsector zijn er protocollen die men kan raadplegen via deze link.

Religie

 • Er gelden geen specifieke regels meer voor deze diensten en ceremonies.

Goed om te weten

Quarantaineregels in een notendop

De laatste weken neemt het aantal nieuwe coronabesmettingen fors toe en heel wat mensen zitten in een verplichte quarantaine. Het is erg belangrijk dat iedereen tijdens de quarantaine deze 10 regels strikt opvolgtt:

 1. Draag altijd een mondmasker.
 2. Blijf huis. Laat anderen je boodschappen doen. Ga enkel in nood zelf naar de apotheek, de dokter of de supermarkt.
 3. Laat geen andere personen in je huis.
 4. Je mag niet op bezoek.
 5. Je mag in je tuin of op je terras zitten.
 6. Meet 2x per dag je temperatuur. Bij symptomen, verwittig je huisarts.
 7. Ventileer voldoende (ramen open).
 8. Poets elke dag wat je veel aanraakt (bv. deurklinken, keuken, badkamer).
 9. Gebruik andere spullen (vb. handdoeken, bestek, ..) dan je huisgenoten.
 10. Gebruik een ander toilet of andere badkamer dan je huisgenoten, als het kan.

Als je kan thuiswerken, moet je thuiswerken en kan je dus blijven werken. Kan je niet thuiswerken, vraag dan een attest aan de dokter.

Heb je vragen over je quarantaine of weet je niet precies wat wel of niet mag? Of heb je hulp nodig tijdens je quarantaine (boodschappen, apotheker, …)? Aarzel niet en neem contact op via zorg@vorselaar.be of 014 50 74 89.

Covid-19 testcentrum op Teunenberg

Sinds 12 november is er een nieuw Covid-19 testcentrum op het voormalige militair domein Teunenberg in Olen. Je kan er enkel terecht op afspraak. De huisartsenkring Zuiderkempen richtte het testcentrum initieel op voor de gemeenten van Neteland (Herentals, Herenthout, Olen, Grobbendonk en Vorselaar), Lille, Kasterlee en Westerlo. Bewoners uit andere gemeenten zijn ook welkom.

Extra testcapaciteit nodig door aanpassing teststrategie

Vanaf vandaag, 23 november, wordt de teststrategie in ons land aangepast. Iedereen wie een hoogrisicocontact heeft gehad maar geen symptomen heeft, zal ook getest worden.

Test pas mogelijk na ontvangst code

Je kan pas een afspraak voor een test maken wanneer je een 16-cijferige code ontvangt per SMS of via je huisarts.

Deze code kan je ontvangen in volgende situaties:

 • Wanneer je een hoogrisicocontact hebt gehad.
 • Op initiatief van een bedrijfsarts, schoolarts …
 • Wanneer je terugkeert uit een rode zone. Na terugkeer moet je een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Op basis van de ingevulde informatie kan het zijn dat je een code ontvangt.
 • Wanneer je huisarts na een risico-analyse bepaalt dat je getest moet worden.

De test mag niet te vroeg in je quarantaine vallen, want dan zou je een beginnende ziekte kunnen missen. Meestal moet de test gepland worden op de 7e dag na je hoogrisicocontact. Als je bij het ontvangen van de code geen duidelijke datum voor een test gekregen hebt, vraag dat dan aan je huisarts.

Hoe maak ik een afspraak voor een test?

Je kan online een afspraak maken via deze website. Heb je geen computer of internetverbinding? Dan kan je hulp vragen aan een kennis. Je huisarts kan ook een afspraak maken voor jou. Als het niet lukt om digitaal een afspraak te boeken, neem dan contact op met je huisarts. Zonder afspraak vooraf kan je niet getest worden!

Waar vind ik het resultaat van mijn test?

 • Via  www.mijngezondheid.be.
  • Meld je aan en kies voor de rubriek Covid-19. Klik vervolgens op Uitslag van mijn Covid-test of op een van de links die eronder verschijnen.
  • In sommige gevallen via SMS
 • Via de app Coronalert, wanneer je bij je testaanvraag de 16-cijferige code hebt doorgegeven via je app.
 • Via je huisarts, wanneer je geen toegang hebt tot www.mijngezondheid.be of de app.

Quarantaine-attest

Quarantaine betekent dat je je preventief afzondert, om een mogelijke verspreiding van het coronavirus te beperken. Wanneer je in quarantaine moet, kan je online een quarantaine-attest aanvragen. De officiële geldigheidsduur van het quarantaine-attest is 10 dagen.

Download de coronalert-app

Vanaf nu kan je de app Coronalert downloaden. Deze gratis en eenvoudig te gebruiken app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft, ook als je die niet persoonlijk kent. Coronalert draagt zo bij tot een snellere, krachtige contactopsporing.

Hoe werkt de app?
Was je in contact met een besmet persoon?  Zat je bijvoorbeeld samen op de trein, op de metro of op café? Was de afstand minder dan 1,5 meter en duurde het contact langer dan 15 minuten? 

Dankzij Coronalert kan je automatisch een waarschuwing krijgen als je in contact kwam met een besmette persoon. Tenminste als de andere persoon ook Coronalert gebruikte toen jullie in contact kwamen. Dit gebeurt anoniem. Je weet niet wie het is en niet waar of wanneer er contact was, maar wel dat er een risico op besmetting is.

Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen. Zo ben je meteen op de hoogte en kan je sneller je voorzorgen nemen om anderen te beschermen als je positief test. Laat de code van je app registreren wanneer de arts de test voorschrijft, of voer zelf je testcode in.

Hoe installeer je de app?

 • Download de app via je App Store of Google Play.
 • Installeer de app en geef zeker toestemming om Bluetooth te gebruiken.

Meer info: www.coronalert.be

Informatie van de overheid