header afbeelding

Behaag Onze Kempen: bestel je plantgoed


Behaag Onze Kempen wil inheemse en streekeigen soorten promoten. Via deze actie kan je plantgoed aankopen. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 27 Kempense lokale besturen.

Begin met je goed te informeren
Zoek je soorten die geschikt zijn voor je tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok.

Streekeigen plantgoed, niets dan voordelen
Behaag Onze Kempen biedt inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen, bloemenzaad, bloembollen en compost aan. Inheemse en streekeigen (haag)planten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin.

Ga voor een groene gevel!
Vanaf dit jaar is het aanbod van Behaag Onze Kempen uitgebreid met gevelgroen. Zo zijn er twee klimhulpen en vier soorten klimplanten om je gevel te vergroenen.

Er zijn verschillende voordelen bij het aanleggen van gevelgroen. Zo zorgen ze in de zomer voor nodige verkoeling. Als je voor de klimplant bestaande verharding gaat weghalen, kan regenwater makkelijker de grond insijpelen waardoor je minder kans hebt op wateroverlast. De planten die worden aangeboden zijn verder ook ecologisch waardevol en dragen bij aan de biodiversiteit. Bovendien tover je met gevelgroen een grijze straat om tot een aantrekkelijke, groene straat.

Hoe bestellen en afhalen
Bestellen en betalen doe je via www.iok.be/bok. Bestellen kan tot en met 20 oktober. Het bestelde plantgoed moet je afhalen op zaterdag 20 november tussen 9u30 en 11u30 op de afhaalplaats van je keuze.

Neteplantdag
Plant op 20 november meteen je afgehaalde plantgoed op de Neteplantdag. Zo leiden we Neteland naar de overwinning in het Kempens Kampioenschap Tegelwippen! Ontdek meer op regioneteland.be/neteplantdag.

Meer info: www.iok.be/bok, milieu@vorselaar.be, 014 50 71 29