Wespen

De wesp is heel nuttig voor het 'opkuisen' van de natuur. Het is een heel belangrijke natuurlijke insectenbestrijder: de wespen van 1 nest kunnen bijvoorbeeld op enkele uren tijd duizenden muggen doen verdwijnen. Maar een wespennest in uw tuin of vlakbij uw huis kan vervelend zijn, vooral met kleine kinderen in de buurt. Je kan zelf de afweging maken:

Is het nest afgelegen en hindert het niet? Laat het dan beter zitten.
Is het nest in (de buurt van) je woning en vormt het een bedreiging? Dan kan je het nest beter laten weghalen.

Wil je het nest zelf vernietigen?  
Lees dan eerst deze info van de brandweer. Een nest zelf vernietigen kan indien deze op een gemakkelijk bereikbare plaats zit. Gebruik hiervoor een bestrijdingsmiddel, dat je bij voorkeur bij valavond aanbrengt. De uitvliegopening (of indien mogelijk het nest) wordt bestoven met het verdelgingsmiddel en de wespen brengen het poeder op lijf en poten binnen in het nest waardoor de larven, wespen en uiteindelijk ook de koningin sterven.

Wil je het nest door de brandweer laten vernietigen?
De gemeente verdelgt geen wespennesten bij je thuis. Neem hiervoor rechtstreeks contact op met de brandweer. Je kan jouw aanvraag elektronisch indienen via het e-loket op https://kempen.hulpverleningszone.be. Wie niet over internet beschikt, kan de verdelging aanvragen via de centrale meldkamer op 014 56 69 90. De brandweer tracht zo snel mogelijk te komen, maar in drukke wespenzomers kan het soms een paar dagen duren. Voor een wespenverdelging betaal je € 30,25 (btw incl.).

> Info: Brandweerzone Kempen, aanvraagformulier wespenverdeling, 014 56 69 90