Maatregelen waterbesparing

Door de aanhoudende droogte en het uitblijven van regen riep de Droogtecommissie code oranje uit voor heel Vlaanderen. Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx vaardigde daarom een politiebesluit uit tegen waterverspilling.

De maatregelen ter beperking van het waterverbruik gelden zowel voor drink-/leidingwater als regen- en grondwater. De maatregelen zijn van toepassing voor zowel particulieren als voor openbare besturen. Het besluit is met onmiddellijke ingang van kracht, en dit tot tegenbericht.

Wat is er nu precies verboden?
Op deze pagina vind je een actueel overzicht.

Overtreders riskeren een gevangenisstraf van 8 tot 14 dagen en/of een geldboete van 26 tot 200 euro.
De gouverneur roept ook op om in álle situaties spaarzaam en doordacht om te springen met water. Gebruik gezond verstand en verspil geen drinkwater aan niet-essentiële zaken. Gebruik drinkwater enkel en alleen voor het welzijn van mens en dier (drinken, voedsel, koken, reinigen van voeding, persoonlijke hygiëne). Ook regenwater kan enkel in dit kader gebruikt worden bv. voor het besproeien van een moestuin.

> Info: Vlaamse Milieumaatschappij: https://www.vmm.be/nieuws/archief/alarmfase-code-oranje-voor-droogte-in-heel-vlaanderen
Droogtecommissie: http://www.integraalwaterbeleid.be/nl/overleg/droogtecommissie