Resultaten wegenwerken

Er werd erg hard gewerkt de voorbije paasvakantie. Een dikke pluim op de hoed van de technische dienst. En dank aan de buurtbewoners en handelaars om het begrip en de medewerking.

Iets nieuw creëren zonder eerst op te breken, dat gaat niet. Toch werd de hinder tot het absolute minimum beperkt.

 

De gemeente koos er bewust voor om tijdens de paasvakantie te werken. Op dat moment is er massaal minder verkeer aanwezig … en op die manier is er ook geen hinder op de drukkere schoolperiodes wanneer bijna 4000 leerlingen en leerkrachten hier in Vorselaar naar school gaan. We hebben die werken dus gebundeld en daardoor staan we nu weer een hele stap verder.

 

Wat is er allemaal gebeurd?

  • Cardijnlaan > de hoek van de Cardijnlaan tot in de Kuiperstraat (ter hoogte van taverne Cardijntje en de sportmedische studio) kreeg nieuwe boordstenen (ten opzichte van de weg), een plantvak en een nieuw voetpad. Daardoor is de heraanleg van de Cardijnlaan in deze fase volledig afgewerkt. Het korte stukje weg tussen Boulevard en de begraafplaats gebeurt binnen enkele jaren samen met een volledige heraanleg van de Boulevard.
  • Kerkhof > de heraanleg van het kerkhof werd afgerond; de oude, bestaande beplanting werd verwijderd en werd vervangen door twee rijen uniforme beplanting van taxus en bomen. Ook het urneveld werd vernieuwd. Het kerkhof krijgt ook twee ingerichte afvaleilanden.
  • Kerkstraat > de Kerkstraat kreeg een gloednieuw wegdek, in dezelfde materialen als de rest van de dorpskern (cf. nieuw aangelegde Kerkstraat ter hoogte van Markt en kerk / cf. Cardijnlaan). Tot aan de Kempenlaan is er nu één afgewerkt geheel met telkens dezelfde materialen en kleur van voetpaden, weg en parkeerstrook. Alle putten en gladde wegbedekking is nu definitief verleden tijd. Om trager verkeer in hartje centrum (zone 30 overigens) aan te moedigen werden wegen bewust smaller en enkele bochten bewust moeilijker aangelegd. Dat zorgt echter voor trager verkeer. Door zelfs op zaterdag door te werken, werden de werken vier dagen vroeger afgerond dan voorzien. Donderdag 13/4 werd de weg al heropend.
  • Kerkstraat > het voetpad aan de pare zijde (CM, Argenta, Tattoo) werd vernieuwd en maakt nu één geheel met het nieuwe voetpad in Kerkstraat (deel aan de kerk) en het nieuwe voetpad rond pleintje Tip.
  • De Heuf > de moeilijke overgang vanuit de Heuf richting Kempenlaan en pleintje Heikant werd 5 cm opgehaald zodat auto’s er vlotter kunnen passeren. Er kwam ook nieuwe straatverlichting op de hoek met de Kempenlaan. Ook een mindervaliden-overgang werd aangelegd zodat men daar als voetganger vlot kan oversteken.
  • Pleintjes > de pleintjes aan Tip (bv. inrit en oprit rechts van het plein tegen Kerkstraat) en Spieke (bv. de weg vanuit pleintje Heikant) zijn verder afgewerkt. Ook de aanplantingen zijn gebeurd. Enkel de fietsenstallingen en zitmeubilair moeten nog worden geplaatst.
  • Pleintje Heikant > vooraan aan de inrit richting pleintje Heikant was er al jaren een probleem met kasseien die los kwamen liggen. Dat zorgde voor gevaarlijke situaties. Omdat er toch doodlopend (en ook minder) verkeer was tijdens de paasvakantie, werd ervoor gekozen om die werken nu meteen al te doen. Dan is er een duurzame oplossing en moet er later niet nog eens worden afgesloten voor die herstelling (die toch sowieso moest gebeuren).
  • Mgr. Donchelei > PIDPA deed nu al de renovatie van de waterleiding (bewust in paasvakantie want tijdens schoolperiodes is dat moeilijk daar omwille van de meer dan 1500 leerlingen op het KVRi). Zodoende kunnen de werken in de zomervakantie (heraanleg Donchelei met nieuwe voetpaden en nieuwe parkeerstrook + een nieuwe veilige schooluitgang) vlot gebeuren. Onze technische dienst zal tijdens het bouwverlof in juli al zelf voorbereidende werken doen om er zo voor te zorgen dat het hele project afgerond is tegen 1 september.
  • Mgr. Donchelei > in dezelfde straat werd het huis van “Mil Fil” (naast de school) afgebroken. Daardoor kan er in de zomer een mooi, recht en breed voetpad worden aangelegd voor alle gebruikers, bewoners, schoolgaande kinderen. Er wordt bovendien extra parking aangelegd (72 plaatsen).

Dank voor het begrip aan iedereen die hinder heeft ondervonden en proficiat aan alle mensen die meewerkten aan het realiseren van dit belangrijk pakket aan werken.

Later dit jaar worden nog nieuwe voetpaden aangelegd in Mgr. Donchelei, Kuiperstraat en Kempenlaan zodat ook daar voetgangers over veilige voetpaden kunnen gaan. We proberen die werken in de zomervakantie te doen om ook daar de hinder te beperken.